Hem Fråga Experten Fråga Experten: Behandling av betongskiva?

Fråga Experten: Behandling av betongskiva?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har gjutit en betongskiva till ett utekök som jag våtslipat med fint sandpapper. Hur rekommenderar ni att jag behandlar den för att den inte ska bli missfärgad av eventuellt fett och dåligt? Någon avråder får oljor vaxer och lacker och rekommenderar istället en impregnering som andas ordentligt. Vad tycker ni?
/Kristian

Vare sig man slipar eller inte, så kan det vara bra om bänkskiva ytbehandlas, dels för att dammbinda men också för att göra ytan mer smutstålig. Det finns en mängd preparat man kan använda (olja, vax, paraffin, såpa, harts, silan, vattenglas, lack, mm.) med lite olika resultat. Och beroende på vem du frågar kommer du sannolikt få olika svar.

Med rätt lack (uretan, 2-komp epoxi m.m.) kan man få en tålig yta, förutsatt att man kan få till en bra vidhäftning. Vax, olja, m.fl.funkar också bra men brukar kräva ett visst regelbundet underhåll. På en behandlad yta med silan eller vattenglas funkar det fint att lägga på de flesta andra ytbehandlingarna, men att lacka på feta preparat (vax, paraffin, olja m.m.) kan vara problematiskt.

Om du ytbehandlar bör betongen vara väl rengjord och torr, och för att få extra bra vidhäftning kan en enklare slipning eller syratvätta vara bra. Väljer du att lacka använd gärna en matt klarlack, som läggs på i ett par tunna lager (utspädd första lagret).

Innan du bestämmer ytbehandlingsmetod kan det först vara bra att testa på en lite bit så det blir som du tänkt dig. Preparat som gör ytan mörkare har fördelen att smutsen inte syns lika bra, på samma sätt som att även att använda en mörkare betong (pigmenterad med svart järnoxid). Viss missfärgning av fett kan man ändå behöva acceptera, att få till en helt smutstålig betongyta är svårt.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group