Hem Mixat 110-årigt vattenkraftverk renoveras

110-årigt vattenkraftverk renoveras

Brunnshults vattenkraftverk
Brunnshults vattenkraftverk har varit i drift sedan 1910.

Skånska Energi renoverar Brunnshults vattenkraftverk som ska stå pall för extremt stora vattenflöden i en framtid med klimatförändringar.

– Vi bygger bland annat om verkets utskov, där vi ersätter fem träluckor med automatiska stålluckor och förstärker betongpelarna. Ser vi att det behövs kommer vi även att gjuta en tätare betongvägg innanför den gamla på uppströmssidan, berättar Skånska Energis vattenkraftschef Fredrik Lönngren.

Brunnshults vattenkraftverk återfinns i östra Småland och är ett av Skånska Energis mindre. Verket har varit i drift ända sedan 1910 och fyller därmed 110 år i år.

Efter renoveringen är dammen redo för så kallat tusenårsregn, väldigt stora vattenmängder. För att kunna genomföra arbetet behöver vattennivån sänkas med två och en halv meter.

“Flera nyfikna har hört av sig”

– Rent ekonomiskt hade det varit bäst att göra renoveringen mitt i sommaren när vattenkraftverken ofta står still på grund av torka, men då är dammen med sin vattenspegel också till glädje för flest människor. Därför valde vi att vänta tills hösten, säger Fredrik Lönngren.

Med tömningen följer en unik möjlighet att hitta rester av husgrunder på botten.

– Flera nyfikna har hört av sig och undrar om det går att ta en titt på dem. Kring den tionde oktober bör tömningen av vatten ha hunnit så långt att rester av tidigare bebyggelse ska kunna framträda. Men exakt vad som finns att se är det ingen som vet, så det blir lite spännande.

I början av 2021 ska Brunnshultadammen ha återfått sitt vanliga utseende igen.