Hem Fråga Experten Fråga Experten: Betongplatta som golv?

Fråga Experten: Betongplatta som golv?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har gjort en tillbyggnad med isolerad betongplatta och golvvärme på 40 kvadratmeter. Tror ytan heter betonglättad. Tillbyggnaden ligger i söderläge och har ljusinsläpp utmed hela långsidan, nio meter (fem helglasade pardörrar som är 2.20 m höga).

Sedan det gjordes är betongplattan obehandlad och oanvänd. Vi hade tänkt använda Osmos hårdvaxolja då vi verkligen gillade ytan som blir. Den fyller ut små håligheter och upplevs mycket behaglig.

Vi har blivit helt avrådda från att använda denna produkt och istället hänvisade att vända oss till de som kan betong. Kan ni hjälpa oss? Vad kan vi behandla golvet med på egen hand? Vi vill ha det förhållandevis ljust, absolut inte en blå ton och gärna behagligt att gå på.
/Jenny

Den glättade betongytan behöver behandlas för att inte ”damma” och göra ytan någorlunda smutsavvisande och lättstädad. Det finns en mängd preparat på marknaden du kan avvända (olja, vax, paraffin, såpa, harts, silan, vattenglas, lack, mm), och beroende på vem du frågar kommer du säkert få olika svar.

Betongen i sig tar ingen skada av preparaten, men de är inte alltid kompatibla med varandra (ex silan/vattenglas på vaxad, oljad eller lackad yta funkar inte, inte heller att lacka på en fet yta).

Ser inga problem med den hårdvaxolja du använt, borde fungera utmärkt. Om produkten rekommenderas för möbler, bänkskivor, parkett, mm, går det som regel bra på betonggolv också. Vissa preparat kan ibland ge en viss nyans, ofta mörkare, dock har jag inte upplevt att de skulle ge en blå ton. Däremot kan en allt för hårt glättad betongyta få en viss blå nyans.

Om du inte vill använda hårdvaxoljan finns annars speciella produkter för betonggolv, klinker, stengolv, mm. Finns att köpa hos färgaffär, bygghandel, och företag som slipar betonggolv. Men som sagt, de flesta produkter för att behandla olika ytor brukar funka bra också. Testa gärna på en bit betong först, så utseendet blir som du tänkt dig.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group