Hem Fråga Experten Fråga Experten: Armeringsmattans dimension?

Fråga Experten: Armeringsmattans dimension?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vilken dimision ska man ha på armeringsmatta och är det bättre att blanda i en tombola?
/Hans

En betongskiva bör ha armering (ex nät eller vara fiberarmerad). Då bänk- och bordsskivor brukar vara ganska tunna (ca 30 mm), får man inte så bra verkan av armeringen som då ligger mitt i tvärsnittet. Men armeringen är ändå viktig för att inte riskera ett sprött brått med risk för personskador, samt för att hålla ihop för eventuell sprickbildning.

Täckande betongsskikt till armeringen bör åtminstone vara motsvarande stenstorleken (D-max) eller armeringens diameter. Sedan behöver skivan ligga stabilt och ha någorlunda jämt fördelad och utspridda upplagspunkter, speciellt om skivan är lite lång-smal.

Tombola är som regel att föredra, men en betongvisp av lite bättre kvalitet fungerar många gånger lika bra. Om du skall blanda mycket betong kan det underlätta med tombola.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group