Hem Mixat Bygg helt cirkulärt med cementfri betong

Bygg helt cirkulärt med cementfri betong

Airstone Academy
Förslag på klassisk arkitektur: En underhållsfri monolit, utan fotavtryck under hela sin livscykel sätter en ny standard.

Snart lanserar det ideella institutet Airstone Academy “nästa generations byggmaterial och konstruktionsteknologi” globalt. Enligt flera hundra specialister, bland annat den världsledande betongspecialisten Jannie van Deventer, handlar det om “den största nyheten sedan armerad betong 1850”.

Även professor Bo Göran Hellers på KTH Arkitektur, står bakom teknologin i Airstone 2.0 som är både en prefab-lösning och ett mobilt system för platsgjutning. Med det mobila systemet ska en komplett mobil fabrik inklusive formsystem inte kosta mer än en miljon kronor eller 25 000 kr i månaden på leasing.

Den mobila anläggningen kommer att användas till att gjuta allt från grund till tak, utan cellplast eller andra farliga material.

Samtidigt som en ny ren betong introduceras ska Airstone presentera nya lagringssystem för energi. Med systemet behöver inte någon energi tillföras till husen oavsett årstid. Lagringssystemet gjuts dessutom med egna maskiner.

För att få tillgång till Airstone 2.0 -teknologin krävs en auktorisation och ett medlemskap i Airstone Academy som kostar 15 000 Euro. Som medlem är man berättigad att bygga och beställa material och maskiner.

Enligt Airstone Academy kommer byggare som använder metoden att få en helt ny lönsamhet och chansen att presentera ett hållbart byggande på sin marknad. Utsläppen ska bara uppnå hälften jämfört med ett hus i massivt trä.

Airstone Institute och akademi har 255 medlemmar i världen och är en ideell verksamhet som finansieras av forskarvärlden.