Hem Design Konstverk i betong på plats i Vårberg

Konstverk i betong på plats i Vårberg

Vilande jätte på Pelousen i Vårberg
Vilande jätte på Pelousen i Vårberg. Foto: Andreas Nur.

Nu är ”Vårbergs jättar” på plats i stockholmsförorten Vårberg. Den konstnärliga gestaltningen i ljusblå betong ingår Stockholms stads satsning på offentlig konst i Skärholmen.

– En stad behöver kultur i alla dess delar, inte minst har det blivit påtagligt under Coronapandemin. I en tid när utemiljöer är viktigare än någonsin är jag särskilt tacksam för att stockholmarna får uppleva detta gigantiska verk, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad.

Konstverket består av två delar som har byggts av 85 stora himmelsblå betongblock och monterats till färdiga skulpturer. På en gräsmatta, Pelousen nedanför sjukhemmet i Vårberg ligger den största jätten som är 19 meter lång, nio meter bred och fem meter hög.

– Vårberg har tidigare haft väldigt lite offentlig konst. Därför är jag så glad att området nu får det största konstverket i Stockholms konsts historia. Jättarna kommer att bli ett inspirerande inslag i stadsmiljön och en ny mötespunkt, säger Jonas Naddebo (C), kultur-och miljöborgarråd i Stockholms stad.

skulptur
Foto: Andreas Nur.

I Stråkparken är en kvinnlig figur på tre meter upp ur marken. De fasetterade betongblocken och de kubiska formerna leder tankarna till ett pågående arbete som utvecklas i takt med det föränderliga bostadsområdet.

Konstnären bakom verken heter Xavier Veilhan och vann första pris i den internationella konsttävling som utlystes av Stockholms stad 2018, som en del i stadens stora stadsutvecklingsprojekt Fokus Skärholmen.

– Jättarna är en gigantisk och färgglad symbol för utvecklingen i området. Tusentals nya bostäder byggs och planeras, parker och grönområden rustas upp och det satsas stort på infrastrukturen med nya vägar och kommunikationer, säger Patrik Åhnberg, stadsdelsdirektör i Skärholmens stadsdelsförvaltning

Betongskulpturerna ska tåla både sittande och klättrande människor på. Konstverket ska enligt Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst, bli ett landmärke för de boende i Vårberg och för stockholmarna.

– Min övertygelse är att detta fantastiska verk av Xavier Veilhan kommer att förvåna, väcka tankar och beröra människor och skapa en helt unik identitet till Vårberg, säger Stefan Hagdahl.