Hem Mixat Green Building Awards-nominering för Sävehuset

Green Building Awards-nominering för Sävehuset

Sävehuset
Sävehuset. Foto: Anna Sundström.

Sävehuset på Gotland har nominerats i kategorin ”Årets Miljöbyggnad” på Sweden Green Building Awards.

– Nomineringen är ett fint kvitto på att man kan ge en ”utdömd” byggnad ett helt nytt liv, säger Julia Hjortmyr Grabe, arkitekt på Norconsult.

2013 togs beslutet att totalrenovera byggnaden, som tillhör Wisbygymnasiet. Norconsults arkitekter fick ansvaret för projekteringen.

–  Vi hade förmånen att arbeta för en beställare (NCC) som delade vår höga miljöambition, det har varit den största framgångsfaktorn. Idag är det inte försvarbart ur hållbarhetssynpunkt att riva en fungerande stomme. Och det faktum att väldigt få ombyggnadsprojekt klarar guldnivån är givetvis extra motiverande, säger Julia Hjortmyr Grabe.

Sävehuset byggdes i början av 1970-talet då kraven Kraven på ljusinsläpp, ventilation och arbetsmiljö var betydligt lägre. De nödvändiga åtgärdern som krävdes var så omfattande att det betraktades som en nybyggnad på befintlig stomme. Att behålla betongstommen på 40×120 meter blev en enorm utmaning – men också det som gjorde projektet unikt. 2016 certifierades Sävehuset med Miljöbyggnad Guld, två år senare vann projektet Gotlands Arkitekturpris och nu kom nominerinfen till Sweden Green Building Awards för ”Årets Miljöbyggnad”.

– Det är fantastiskt att vara en av två finalister, men för egen del kände vi oss som vinnare redan vid invigningen av byggnaden samt vid verifieringen. Vi lyckades få en Guldcertifiering för Miljöbyggnad trots alla svåra förutsättningar – och framför allt lyckades vi förbättra arbetsmiljön för flera hundra elever och personal, vilket för oss är den absolut största segern, säger Julia.

– Nomineringen är ett fint kvitto på att man kan ge en ”utdömd” byggnad ett helt nytt liv. Idag är det inte försvarbart ur hållbarhetssynpunkt att riva en fungerande stomme. Vi hade förmånen att arbeta för en beställare som delade vår höga miljöambition, det har varit den största framgångsfaktorn. Och det faktum att väldigt få ombyggnadsprojekt klarar guldnivån är givetvis extra motiverande, säger Julia Hjortmyr Grabe.

Sweden Green Building Awards delas ut årligen till ett projekt som på bästa sätt bidragit till ett hållbart samhällsbyggande. Vinnarna presenteras den 11 november.