Hem Fråga Experten Fråga Experten: Spa med ny betonggrund av lada?

Fråga Experten: Spa med ny betonggrund av lada?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi står inför att bygga om en del av en gammal lada till ett spa. Ladans väggar består av fyrkantiga stolpar, ca 180×180 mm i tvärsnitt. Stolparna står på en syll som vilar på raka grundstenar. Golvet utgörs av packad jord och sand.

Problemet är att grundstenen är låg (1-2 lager) samtidigt som vi behöver komma ner med makadam, markisolering, ångspärr, gjuten platta, golvvärme och någon typ av stengolv.Rumshöjden är även begränsad. Ladan är byggd i vinkel och har ett sammanhängande tak dessutom.

Hur gjuter man på under grundstenarna utan att kunna lyfta huset (lång lada över 18 meter)? Bara en del av lådan kommer att byggas om till spa (dvs jacuzzi, bastu, dusch och wc).

Kan en ny platta med markisolering och dylikt ligga på en djupare nivå än själva grundstenarna? Eller går det att komma åt och gjuta på alternativt mura på med lecablock under grundstenarna bit för bit? Hur hålls huset upp då medan nya block muras under grundstenarna där spadelen ska vara?
/Magnus

Att gjuta under grundmuren fungerar fint, med fördel används expanderbetong men vanlig grov- eller finbetong kan också fungera. Bra om det finns möjlighet att få in ett par armeringsjärn också. Problemet, som jag ser det, är att lyckas gräva ut under muren utan att den rasar. Går kanske att göra någon typ av temporär förstärkning.

Om du lyckas få till en armerad undergjutning, så borde det funka att ha en platta i nivå under grundstenarna. Undergjutningen behöver då vara så pass djup att du kan gräva ut för markduk+makadam+plastfolie+cellplastisolering+betong. Med golvvärme bör du ha någorlunda tjock isolering (gärna 250 mm) och åtminstone 100 mm packad dränerad makad samt minst 100 mm platta.

Förstår inte riktigt hur du tänkt gräva ut och gjuta hela plattan utan att förstärka grundmuren. Är lite tveksam till att mura på med lecablock under grundstenarna bit för bit, men du kan ju alltid testa.

Det borde finnas mycket erfarenhet av hur man förstärker grundmuren till gamla lador, finns säker bra information på nätet eller i forum om byggnadsvård.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group