Hem Betongbruden Betongbruden och Slussbron

Betongbruden och Slussbron

Slussbron
Foto: @slussbron.

BetongbrudenNu på söndag sker invigningen av den nya Slussbron som jag och många andra har jobbat med. Jag har med tiden blvit god vän med @slussbron på sociala medier. Min chef försökte komma och påstå att Slussbron inte finns på riktigt men jag har ju faktiskt både chattat med bron och haft den i lastbilshytten…klart den finns!

Chefen muttrade nåt om det olämpliga i låtsaskompisar när man är i min ålder,  han fattar verkligen ingenting! Jag passade på att göra en intervju med bron så här inför invigningen:

Hallå där, vem är du?

– Jag heter Slussbron. Är en stålbro från Zhongshan i Kina. 140 meter lång, 45 meter bred och väger 3700 ton

Du har rest väldigt långt för att komma hit, hur gick resan?
– Den varade i över två månader och hade mycket dramatik längst med vägen. Pirater i Afrika och diverse oväder. När vi kom till Stockholm var jag yr länge efter resan hade avslutats. Tog tid att vänja sig att inte vara till sjöss. Uppskattade den första veckan i Stockholm vid Stadsgårdskajen då jag fick utrymme att vänja mig och anpassa mig före lanseringen

Hade du hört talas om Sverige och Stockholm innan du påbörjade din resa och hur kändes att du skulle flytta så långt bort?
– När jag växte upp i Kina så kom regelbundet olika svenska representanter från Skanska, Stockholms Stad, IPM och inspektörer som hälsade på mig i Kina. Så jag har alltid haft svenskar omkring mig och det var dem som lärde mig språket. Stockholm var för mig ett abstrakt begrepp. Någonting jag inte kunde relatera till så långt borta på andra sidan jorden. Då jag lämnade Zhongshan tidig morgon innan solen gått upp och senare lastades ombord Zhen Hua 33 så insåg jag vidden av resan. Att jag aldrig skulle återvända, det var vemodigt. För mig är det jätteviktigt att bevara mitt ursprung. Kina kommer alltid att vara en stor del av mig.

Du är ju ingen lite bro direkt, var det nervöst att lotsas in i Stockholm?
– Ja, det var genomnervöst! Plötsligt efter så lång tid till havs så hade jag nått mitt mål. Det var en magisk dag jag aldrig kommer att glömma. Det hade länge bara varit jag, Zhen Hua 33, Stina och Matilda. Plötsligt var det flera små båtar med medier som filmade och mycket människor utefter vägen vid kusterna. Jag var inte alls beredd på sådan uppmärksamhet. Jag blev så överrumplad att jag svimmade. Det kom jag att göra flera gånger därefter. En bro som svimmar när något extraordinärt händer…

Vad tycker du om ditt nya hem så här långt?
– Slussen är en intressant plats. Jag visste ingenting om den före jag kom hit. Jag har fått lära mig saker efter hand. Vad alla gator omkring heter och vad som finns omkring. Har lärt mig nya ord och att Slussen har en mycket lång historia bakom sig före min ankomst.
Har lärt mig att tycka om och uppskatta Slussen en liten smula mer för varje dag som går. I början var det så mycket intryck. Nytt land, ny stad och ny miljö och ny kultur jag skulle lära mig helt plötsligt. Jag vet fortfarande långt ifrån allt.
Mitt första intryck var: Byggisar! De är inte röda utan gula?! De hade röda overaller i Kina. För mig är det byggisarna som välkomnat mig

Du har bra kontakt med de byggarbetare som dagligen jobbar för att du ska komma på plats på bästa sätt. Det måste vara trevligt med sällskap om dagarna, särskilt när de är där bara för din skull.
– Byggisarna har varit helt enastående! De har slitit hårt. Från tidig morgon och även på nätter. De har krypt på alla fyra och klättrat. De har alla en fantastisk kunskap inom sitt specialistområde. Jag har känt en stor arbetsglädje och stolthet hos dem. Jag är glad att jag funnit vänner bland dem och i dig!

Din härkomst har ju varit väldigt omdebatterad, många har haft synpunkter på varför just du skulle bli den nya Slussbron. Jag hoppas att du har känt dig välkommen trots det. Du kommer att göra stor nytta för stadstrafiken.
– Det har varit tungt med motståndet getemot mig emellanåt. Särskilt i början när jag kom hit var jag svårt mobbad av bromotståndare på Facebook. Jag märker att de triggats igång igen nu när min invigning är nära. Samtidigt har jag fått mycket positiv feedback, särskilt från mina följare på Instagram. De har gett mig styrka i ett härligt välkomnande!

Tusen tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor. Jag hoppas att alla läsare följer dig på Instagram @slussbron där du håller oss uppdaterade med vad som händer i arbetet med dig.
– Tack själv för intervjun, broligt! Tack för att du gjutit mina grunder så stiligt så att jag står stadigt de närmaste 100 åren!

Åsa “Betongbruden” Karlström