Hem Mixat Särskild betong klarar raketvärmen

Särskild betong klarar raketvärmen

satellit

Swedish Space Corporation, SSC, etablerar ett område för uppskjutning av raketer och satelliter utanför Kiruna. Tyréns har anlitats för bland annat konstruktionsarbeten och byggledning.

– Den största utmaningen hittills har varit konstruktion och projektering av uppskjutningsplattan. Den kräver en specialkonstruktion och särskild betongsammansättning som ska klara den höga värmen från raketerna, säger Jenny Skoglind, uppdragsledare på Tyréns.

SSC
Foto: SSC.

SSC, som är Sveriges enda rymdbas, sänder upp sondraketer, höghöjdsballonger och små satelliter i rymden. Till våren beräknas den nya uppskjutningsplatsen som byggs utanför Kiruna vara färdig. Ett år senare, våren 2022, är det planerat för raketstegstester och uppskjutning av mellanstora satelliter.

– Jag är glad att vi fått förtroendet att utföra ett fantastiskt spännande och komplext projekt, säger Jenny Skoglind.

Anläggningsområdets hallbyggnad där raketerna ska byggas ihop behöver ha en luftfuktighet på 40–70 procent och en temperatur på 20–24 grader. Området omfattas av en uppskjutningsramp, parkeringsplatser och uppställningsytor för bränsletankar m.m.

– Vi är många på Tyréns som har fått gnugga geniknölarna och hitta lösningar som är nya och unika. Det har varit otroligt lärorikt och vi har använt oss av vår bredd av kompetenser från hela landet.