Hem Granskat Arbetsmiljö som lagsport

Arbetsmiljö som lagsport

Arbetsmiljö är en lagsport. Ett spelsystem sätter man tillsammans och det är på samma sätt med arbetsmiljön, tycker Björne Karlsson, verksamhetsansvarig på Byggbranschens säkerhetspark, som ligger utanför Arlanda. Parken är en av fem nominerade till Årets Arbetsmiljöpris på Betonggalan.

Text: Roger Andersson. Foto: Byggföretagen. 

Artikel från #5– Många tror nog att det är en fysisk övningsplats, men det är det inte. Stationerna är till för diskussioner och reflektioner, säger Björne Karlsson.

– Många tror nog att det är en fysisk övningsplats, men det är det inte. Stationerna är till för diskussioner och reflektioner, säger Björne Karlsson.

Byggbranschens säkerhetspark, drivs av Byggföretagen, och har ungefär ett år på nacken. Med 16 stationer och 20 scenarier utbildas branschen i arbetsmiljö och säkerhet. Företag kan bli medlemmar på olika nivåer och kostnaden varierar mellan 35 000 kronor och 455 000 kronor.

– Företagen kan ha egen handledare, men utbildningen sker efter ett manus som vi sätter upp, säger Björne Karlsson.

Totalt har nästan 700 personer genomgått utbildningen.

– Vi börjar med ett resonemang hur vi checkar in på morgonen. Hur mår vi? Jag brukar prata om AF, andlig frånvaro. Är man inte riktigt med kanske man inte ska vara där eller så måste de andra ha koll på en, säger Björne Karlsson.

“Jag brukar prata om AF, andlig frånvaro”

I parken finns flera stationer där beton branschen känner igen sig. Till exempel finns lossningsplats för element. Där kan man diskutera säkerhets– och buffert- zoner.

– Vi är medvetna om att inte påverka tredje man och utsätta andra för risker, men vi har ofta möjlighet till förbättring när det handlar om att skydda oss själva i form av till exempel buffertzon vid lossningsplatser, säger Björne Karlsson, som själv arbetat tio år på Strängbetong.

När arbetet innebär att man ska ha sele brukar Björne fråga om vad som är det första man ska tänka på att ta fram. Sele, svarar många.

– Men det är naturligtvis en räddningsplan. Hur vi får ner någon som blir hängande, säger Björne Karlsson.

Som fotbollstränare återkommer han ofta till lagsporten som förebild. Man samlas, man gör det ihop, man förstärker det positiva och berömmer istället för att kritisera. Därför tycker han att det är bättre att utbilda hela team än enskilda.

– Det är viktigt att få med sig säkerhetstänket i hela byggprocessen, det skall vara lätt att göra rätt. Genom att lägga projekteringsmötet i Säkerhetsparken så skapar vi en samsyn oavsett vilket bolag vi kom- mer ifrån. Vi utbildar oss ofta i företaget men har stor vinning i om vi kan utbilda oss projektvis för att arbeta vidare tillsammans, säger Björne Karlsson.