Hem Mixat Nytt projekt om plastiska krympsprickor

Nytt projekt om plastiska krympsprickor

I ett samarbete med Luleå Tekniska Universitet, Betongindustri, Skanska och Cementa har Linotol startat ett utvecklingsprojekt för att undvika plastiska krympsprickor i betongen med en ny beräkningsmetod.

En betongkonstruktions bärförmåga och tekniska funktion påverkas i hög grad när sprickor uppstår. Huvudfokus i utvecklingsprojektet är de så kallade plastiska krympsprickorna.

– Kostnaderna för att reparera sprickorna har uppskattats till över 30 miljoner kr om året i Sverige, säger Richard McCarthy, teknisk chef på Linotol.

Att kontrollera risken för plastiska krympsprickor genom att fokusera på vattenavdunstningen från betongytan anses inte tillräckligt. Betongens strukturuppbyggnad påverkar också risken, varför ambitionen nu är att vidareutveckla de modeller som finns. Det ska gå att uppskatta risken för plastiska krympsprickor innan gjutning året säkrare sätt.

– Branschnyttan med projektet är stor. Entreprenören kan innan gjutning välja en betong med minsta uppsprickningstendens för aktuell tillämpning och välja åtgärder på arbetsplatsen med hänsyn till väderlek, säger Wiktor Holstenson, entreprenadchef på Linotol.