Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta in golvvärme?

Fråga Experten: Gjuta in golvvärme?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi har en befintlig betongplatta i ett gammalt kalkstenshus som är obehandlad idag och som vi hade tänkt lägga el-golvvärme på. Vad har ni för tips hur vi ska gjuta in den? Det får inte bli för tjockt och tanken är att slutprodukten ska vara ett betonggolv.
/Erik

Det är inga problem med att gjuta in golvärmeslingor i betongen, det är ofta så man gör. Finns lite olika produkter (rör, matta, kabel, självreglerande m.m.). El-slingorna bygger inte så mycket på höjden, om du kollar tillverkarens rekommendationer ger de min gjuthöjd.

Överväger du att använda betong bör då komma upp i minst 50 mm (gärna minst 70 mm) för att inte riskera stor sprickbildning, släpp, kantresning och ”boom”. För tunnare pågjutning används cementbaserad produkt anpassad för detta (avjämning/spackel). Finns även som fiberförstärkta och anpassade för golvvärme, samt för att vara exponerad yta. Följ tillverkarens anvisningar med förarbete (primer), utläggning, efterbearbetning, härdning och eventuell ytbehandling.

För minsta påverkan på bygghöjden kan spår fräsas i den befintliga betongplattan för el-slingorna, och sedan avjämning/spackel.

Med golvvärme i plattan är det lämpligt att ha underliggande isolering, gärna cellplast och plastfolie. Förutom energikostnaderna ger isoleringen skydd mot markfukt att at sig upp. Värmer man upp en oisolerad platta ger detta en ”värmekudde” i marken som driver på fuktvandringen.

Har du inte möjlighet att förhindra fukten, så se till att inte ha organiskt materiel i kontakt med golvet, betongen/avjämningen i sig har som regel inga problem med detta. Det enda skulle kunna vara om fuktvandringen tar med sig eventuella salter i marken, vilka skulle kunna fällas ut på den torra sidan.