Hem Mixat JM testar BIO-betong i Havreflingan

JM testar BIO-betong i Havreflingan

Havreflingan
Havreflingan.

Målet är byggprojekt med nära noll koldioxidutsläpp till 2030. För att nå dit testar nu JM Betongindustris BIO 1 i projektet Havreflingan i Järfälla norr om Stockholm.

Eva Lindqvist
Eva Lindqvist.

– Vi har testat att gjuta med BIO-betong i ett av trapphusen och sedan jämfört med vanlig betong i trapphuset bredvid och gjutlagen är väldigt nöjda med resultatet, säger JM:s miljö- och hållbarhetsspecialist Eva Lindqvist.

Förutsättningarna var gynnsamma i sommarvärmen, men nu återstår att testa vintergjutning. Förutom klimatvinsten mäter JM betongens torktider, hållfasthet, konsistens och kvalitet. Efter gjutningarna får betongarbetarna dela med sig om sin upplevelse av betongen ur arbetsmiljösynpunkt.

– Vi kvalitetssäkrar alla våra projekt genom att arbeta med tydliga rutiner och arbetssätt och innan vi gör eventuella förändringar måste vi såklart testa så att allt fungerar, säger Eva Lindqvist.

Målet är att ett koncept för miljöbetong ska kunna införas inom hela JM:s produktion. Nästa steg är att hitta bra pilotprojekt för att testa BIO 2 och 3 med 25 respektive 40 procent mindre koldioxidutsläpp.