Hem Arkitektur Prestigefyllt pris till Norra Tornen

Prestigefyllt pris till Norra Tornen

Norra Tornen

Det högt ansedda arkitekturpriset för höghus, International High Rise Award, har tilldelats Oscar Properties för Norra Tornen-projektet i Stockholm.

– Priset är ett kvitto på många års hårt arbete och att det lönar sig att satsa på nyskapande arkitektur, säger Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties.

Norra Tornen
Ett av tvillingtornen där Vasastan möter den framväxande Hagastaden.

Oscar Properties projekt Norra Tornen är ritat av ett av världens mest framstående arkitektkontor, OMA, Office of Metropolitan Architecture. I de båda tornen, som är en port in till Stockholm, ryms 320 bostäder. Med en höjd på 125 respektive 110 meter är tornen innerstadens högsta bostadshus.

– För mig kom priset något oväntat då jag aldrig har tänkt på Norra Tornen som höghus. De skiljer sig från den traditionella idén om en skyskrapa. De är hemtrevliga och estetiken är informell och förlitar sig på upprepning för att producera mångfald, säger Reinier de Graaf, partner på OMA.

Arkitekturtävlingen International High Rise Award anordnas av staden Frankfurt tillsammans med Deutsches Architekturmuseum (DAM) och riktar sig till arkitekter och utvecklare vars byggnader är minst 100 meter höga och har färdigställts under de senaste två åren.

Juryn bedömer de nominerade projekten enligt följande kriterier: framtidsorienterad design, funktionalitet, innovativ byggnadsteknik, integration i stadsutvecklingssystem, hållbarhet och kostnadseffektivitet.