Hem Fråga Experten Fråga Experten: Klarar plattan kaminen?

Fråga Experten: Klarar plattan kaminen?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har en cementplatta till mitt bostadshus där jag tänkte ställa en braskamin på ca 600 kg. Plattan är gjuten på frigolit (250 mm) med L-stöd, 150 mm betong (troligen C25/30) med ett lager armeringsnät, har ingjuten golvvärmeslang.

Plattan står på pålar och har kantbalk + en betongbalk på mitten (1,5 pl hus). Storleken är 11,5 m x 8,5 m och braskaminens avtryck är 582 x 462 mm (står på en stålplatta som är något större). Vad kan min cementplatta klara av som max i långtidsbelastning?
/Tim

Vi förutsätter att
din platta är lagenligt konstruerad, vilket inte torde finnas någon anledning att ifrågasätta.

Plattan bör då vara dimensionerad för en last från massan 200 kg/kvm (2kN/kvm), och eftersom punktlaster fördelas över en större yta i en armerad betongplatta, så klarar plattan utan vidare punktlasten från din kamin med massan 600 kg, (6 kN), som du beskrivit saken och utan vidare minst 20 % mer.

Arne Hellström