Hem Mixat Brännaren får klimatpositiv betongstomme

Brännaren får klimatpositiv betongstomme

Kvarteret Brännaren
Kvarteret Brännaren

Två bostadshus i Kvarteret Brännaren uppförs med en klimatpositiv betongstomme från Finja Prefab. Husen, som ligger i Norra Sorgenfri, kommer att bestå av 48 respektive 40 bostadsrätter i fem våningar.

Kaj Grönvall
Kaj Grönvall.

– Vi är glada att få leverera till ett bostadsprojekt som profilerar sig som ett hållbarhetshus. Med en betongstomme från oss får man en hållbar konstruktion med en lång livslängd, säger Kaj Grönvall, vd på Finja Prefab.

Utöver den klimatpositiva betongstommen kommer husen att ha klimatsmart el från solceller på taket med tillhörande lagring i batterier och laddstolpar för elcyklar och bilar. Dessutom kommer understödsel att levereras från vindenergi.

Montaget för betongstommen till det första huset startade i slutet på oktober.

– Betongstommen är också brandsäker och tät vilket medför låg energianvändning, säger Kaj Grönvall.

Uppdraget kommer från City Entreprenad i Malmö och projektet har även en social hållbarhetsaspekt då bostäderna är de första i Sverige som möjliggör lägenhetspriser där totalkostnaden för boendet understiger eller jämställs med nyproducerade hyresrätter. Enligt fastighetsutvecklarna kommer det på några års sikt att vara en god affär för de boende samtidigt som modellen hjälper in unga människor på bostadsmarknaden.

Husen är ritade av arkitekter från Liljewall som har inspirerats av Sorgenfris industriområde som är Malmös äldsta. Det omvandlas nu till en levande kvartersstad där det industriella arvet förvaltas genom byggnation med råa och robusta material som betong.