Hem Mixat Nexhat och Nehat – två äkta betongbröder

Nexhat och Nehat – två äkta betongbröder

Bröderna Nexhat och Nehat Preteni
Bröderna Nexhat och Nehat Preteni. Foto: UBAB.

Bröderna Nexhat och Nehat Preteni från Ulricehamn har byggt sina egna drömvillor – naturligtvis i favoritmaterialet betong.

– Jag ville forma min egen drömvilla och har förstått att en betongvilla får en rad fördelar framför en villa i lätta material. Energibuffrande, brandsäker, fuktsäker och tyst. Men det som framförallt hägrade var att kunna få en riktigt stilig byggnad med minimalt underhåll, berättar Nexhat Preteni.

Då båda bröderna arbetar på UBAB, Ulricehamns Betong, har de varit med i produktionen av flera byggnader som gjutits i fabriken i Timmele utanför Ulricehamn och sedan monterats över hela landet.

När det började bli dags att skaffa egna hus lämnade Nexhat, efter att ha tagit hjälp av en arkitekt, in ett underlag till UBAB som sedan prissattes. Det visade sig att en betongbyggnad skulle bli endast marginellt dyrare än en massproducerad villa i lätt material av trä och gips.

– När väggarna skulle gjutas såg UBABs planerare till att de hamnade på det gjutbordet där jag själv arbetade. Det var en spännande tid och jag lärde mig massor. Plötsligt var jag ju inte bara en gjutare tillsammans med mina arbetskamrater, jag var ju också den kräsne slutmottagaren av produkten, säger Nexhat.

“Jag var ju också den kräsne slutmottagaren”

Ett par månaderssenare var även lillebror Nehat igång med sitt hus. Villorna byggdes på var sin sida om sjön Åsunden i Ulricehamn.

– Min bror var snabbast ut och visade vägen, att det verkligen var möjligt att få sin drömvilla till ett helt rimligt pris. Då fanns det ju ingen anledning för mig att inte göra likadant, fast med ännu lite bättre lösningar, säger Nehat Preteni med ett skämtsamt leende.

Flera av idéerna hade bröderna diskuterat fram tillsammans. Det visade sig att de hade förvånansvärt lika smak.

– Jag vill också ha strikta former, lite pampigt med stora panoramafönster, en omgivande lättskött trädgård med mycket stål, sten och glas och förstås en enorm altan.

Det finns dock en tydlig skillnad på husen konstaterar Nehat:

– Nexhat har valt att måla sitt hus vitt, medan jag naturligtvis har behållit den vackra gråa betongytan.