Hem Fråga Experten Fråga Experten: Tvätta golvet innan behandling?

Fråga Experten: Tvätta golvet innan behandling?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi har ett glättat betonggolv och tanke är att ha det som ”färdigt” golv. Vi gillar både ytan/färgen men tyvärr är ytan lite fläckig. Finns det något man kan tvätta betongen med innan man behandlar den? Och vad är det bästa att behandla en glättad yta? Vissa säger att vi måste slipa ytan men vi vill inte få fram stenarna.
/Josefine

Betonggolv brukar ha lite nyansskillnader, från betongsammansättningen, utläggningen, glättningen och härdning/skydd. Med tiden brukar betongen ljusna något och nyansskillnaderna kan minska.

För att dammbinda och göra ytan smutståligare behöver golvet ytbehandlas. Det finns en rad preparat för detta (silan, vattenglas, såpa, olja, vax, paraffin, harts, lack m.m.), vilka ger lite olika tålighet, underhåll och utseende (nyans, glans m.m.). Även ytbehandligen i sig kan ge en viss ”flammighet” till ytan.

Å andra sidan kan de preparat som ger ytan en mörkare nyans ha en effekt av att dölja flammighet i betongen. En mörkare betong gör också att eventuell nedsmutning blir mindre tydlig.

Jag kan tycka att variationer i ytan är fint, och är det som ger betongen dess säregna rustika och ”levande” uttryck. Vill man ha en helt jämn yta kan det funka bättre med andra ytskikt eller att måla.

För att få bort fläckarna kan det funka med en enklare slipning alternativt lättare syratvätt. Bra maskin för slipning finns att hyra, börja med lite finare papper för att inte ta för mycket på djupet, då det annars exponerar ballasten och kanske ger ett annat uttryck än ni tänkt er.

Provslipa gärna först på en bit betong. Väljer ni i stället att syratvätta får ni vara lite försiktiga. Späd ut (exempelvis saltsyra ca 1:5), lägga på i jämt lager, låta inte verka allt för länge, tvätta bort rikligt med vatten, och upprepa proceduren om man vill ha mer effekt.

Olika betong är olika syratåliga så testa lite först för att öva och få det resultat ni tänkt er.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group