Hem Okategoriserade Sju anledningar att dela IFC-modeller

Sju anledningar att dela IFC-modeller

IFC

De senaste åren har filformatet IFC varit ett återkommande ämne för alla som arbetar med 3D-modellering. I ganska snabb takt har det gått från idé till ett etablerat filformat. Men det är inte bara för konstruktören som modeller i IFC-format underlättar. Det finns fördelar för alla inblandade i ett projekts livscykel.

IFC är ett gemensamt filformat för 3D-modeller

Precis som andra mer generella filformat för konstruktionsdata (som t.ex. DWG och XML) finns det möjlighet att importera och exportera från en mängd olika programvaror. Den stora skillnaden är att IFC är ett öppet format och standardiserat enligt ISO16739-1:2018 och att det inte ägs av ett företag utan av den internationella organisationen buildingSMART.

1. Projektera tillsammans

Genom att dela IFC-filer i ett samarbetsverktyg som t.ex. Trimble Connect kan olika team och arbetslag samarbeta, utan krav på att använda samma programvara. Det gör att du kan sitta i Tekla Structures medan stålkonstruktören projekterar i något annat program och ni kan fortfarande göra en kollisionskontroll på era respektive modeller.

Trimble Connect är en molntjänst som samlar all projektdata på ett ställe och tillgängliggör den på plats i realtid. Free-licensen är kostnadsfri och innehåller en mängd funktionalitet. För Tekla Structures-kunder ingår just nu en Trimble Connect Business-licens.

2. Klartext istället för komplex kod

För dig som användare gör det ingen större skillnad. Men för filernas hållbarhet över tid är det en fantastisk egenskap. Alla IFC-filer är skrivna i en slags klartext. Du kan förstå delar av den bara genom att öppna filen i en ordbehandlare som t.ex Notepad. Det gör den extremt enkel att arbeta med för systemutvecklare runt om i världen.

3. Objekt OCH geometri – varför välja?

IFC är objektbaserat. Därmed lagras alla objektegenskaper inklusive geometrin i raderna av fildata. Det ger också möjlighet att addera egna egenskaper, s.k. property sets vilket ger goda möjligheter att anpassa språket till de specifika behov som finns inom konstruktion, ekonomi, hållbarhet, produktion och montage.

4. Slut på missförstånd

Du behöver inte längre göra konverteringar av t.ex. måttenheter för att kombinera informationen i två olika modeller. Informationen om vilka mått som används finns direkt i IFC-filen och när den importeras kan du göra det utan att programvaran missförstår meter som millimeter eller tum.

5. Enklare utsättning från modell till verklighet

Genom att använda ett filformat som IFC kan du enkelt förmedla datan från en modell till en mätingenjör som skall göra en utsättning på ett bygge. Genom att importera en IFC-fil i exempelvis Trimble Connect kan du öppna den på ett mätinstrument med hjälp av Trimble Access. Det gör det till en barnlek att synkronisera olika professioner vilket säkerställer slutresultatet.

6. Tidssäker arkivering

Vi bygger för att det ska hålla i minst 100 år. Men hur ofta behåller en byggnad exakt samma utformning och funktion i ett helt århundrade? Med ett standardiserat filformat som IFC kan filerna öppnas vid en större renovering om 50 år, 75 år eller om 100 år. Det är en tidssäker arkivering för att skapa hållbar konstruktionsdata.

7. Behåll friheten

Det finns alltid en osäkerhet med proprietära format, d.v.s. ett filformat som utvecklas och ägs av ett företag. Som kund har du väldigt lite att säga till om inför den framtida utvecklingen, med ett öppet filformat som IFC kan du känna dig trygg att du inte behöver köpa licenser från något specifikt företag utan har större frihet att välja.

 

Läs mer:

Trimble Connect