Hem Okategoriserade Klara miljökraven utan manuella analyser

Klara miljökraven utan manuella analyser

Tekla Trimble

Oavsett om det gäller lagstiftning om klimatdeklarationer, önskemål om att bygga mer klimatsmart eller kravställning på korrekt miljödata från beställaren kan analysen vara krånglig. Under onsdagen presenterades nyheten om att det inom kort kommer vara möjligt med kompletta livscykelanalyser direkt från din Tekla-modell.

Sponsor av Betonggalan 2020På årets stora, globala hållbarhetsevent Beyond 2020 presenterades flera insikter och nyheter inom hållbarhet i stort. Däribland handlade ett antal av passen om hållbart byggande. Trimble var på plats och pratade om förutsättningarna för klimatneutral byggande i stort samtidigt som de presenterade en efterlängtad nyhet för Tekla-användare.

– Potentialen för att minska projektets miljöpåverkan är som störst i de tidiga designfaserna samtidigt som det då är som svårast att manuellt få fram beräkningar på korrekta materialkvantiteter, säger Tove Lindblad, Business Development Manager på Trimble Solutions Sweden AB.

– Tillsammans med One Click LCA kan vi nu stolt presentera ett tillägg till Tekla Structural Designer som gör det möjligt att med ett klick få fram all miljödata.

Tekla Structural Designer används för modellering och analys av konstruktioner över hela världen. Med integrationen med One Click LCA får användaren möjlighet att utifrån modellens data göra en utförlig livscykelanalys. Utan att behöva fylla i massor av ytterligare information, utan krångliga konverteringar och med tillförlitlig data tack vare exaktheten som gjort Tekla programvaran till en stark BIM-lösning.

– Datan finns ju redan där i modellen, fortsätter Tove Lindblad.

– Det är en stor skillnad på exaktheten hos data i en verkligt byggbar modell som den som kan skapas med Tekla-programvaran. För oss är det extra kul att kunna kombinera det med ett analysverktyg som dels underlättar rapporteringen för våra kunder men som också ger stora möjligheter att jämföra snarlika konstruktioner ur ett miljöperspektiv. Det är ett sätt för oss att bidra till välinformerade beslut som förhoppningsvis leder till mer hållbara konstruktioner.

Tillägget för One Click LCA kommer att lanseras senare i år.

Läs mer:
Tekla Structural Designer
Tekla Structures