Hem Fråga Experten Fråga Experten: Hjärta i betong?

Fråga Experten: Hjärta i betong?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag arbetar med skulptur och har gjort ett hjärta av tidningspapper, ståltråd och ett lager med gipsbindor. Det mäter cirka 30×40 cm. Det är tänkt att stå på en sockel utomhus på ett äldreboende.

Jag skulle gärna vilja se det i betong och min fråga är: Vad för slags betong ska jag använda? Endast så kallad finbetong eller glasfiberbetong eller annat? Jag vill ju gärna att det ska vara hållbart och stå emot väder och vind och regn.
/Vanja

Vanlig torrsäckad Grov- eller Finbetong funkar utmärkt att gjuta exempelvis ett fundament med, är som regel anpassade för att vara utomhus (står på påsen och produktbladet). Finns att köpa på bygghandeln.

Om fundamentet är tunt och/eller utsätts för höga laster kan det vara idé att försöka få in ett par armeringsjärn (eller nät).

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group