Hem Fråga Experten Fråga Experten: Putsa terrazzo?

Fråga Experten: Putsa terrazzo?

trappa

I vår BRF håller vi på att renovera våra trapphus och med det även våra svarta terrazzogolv. De är från 50-talet och genom åren har olika rengöringsmedel blekt partier av dem och vi undrar därför om det finns produkter, typ någon form av svart bets som man kan punktvis gå på med där det behövs.

Om inte färdiga produkter finns kanske man kan tänka sig att göra en egen blandning av pigment med järnoxidsvart, stenolja (som ändå kommer användas på de övriga golven) och möjligen någon form av sprit eller förtunning. Vi gjorde lite tester med konstnärsoljefärg och luktfri förtunning och det funkade hyfsat bra. Dock skulle vi vilja få tag i produkter som golvfirman som fixar resten av golven kan använda.

trappaBifogade bilder visar hur det generellt ser ut, alltså blekta vertikala ytor och mörkare horisontella. Det ljusgrå är alltså inte smuts som man skulle kunna tro utan blekare betong.

Kan man tänka sig att rengöringsmedel eller målartvätt möjligen blekt dessa men att det inte “bitit” på samma sätt på de horisontella ytorna som varit bonade? Hur som helst skulle vi vilja ha ett färgmässigt mer enhetligligare uttryck innan vi går på och impregnerar och polerar med stenolja och såpa.
/Martin

“Blekningen” som du talar om är egentligen en vanlig och helt naturlig kalkutfällning. Den orsakas av betongens utsöndring av kalk, som inte reagerat vid betongens härdning. Utfällningen, som blir mer tydlig ju mörkare kulör terrazzon har, är starkast i början av betongens livslängd och avtar med  tiden genom tvättning/slitage. Just på betongtrappors sättsteg är detta fenomen vanligt beroende på att sättstegen inte städas på samma sätt som planstegen.

Utfällningen får man bort stegvis över tid genom att tvätta med vatten, vatten som i sin tur provocerar fram mer kalk. Tvätta igen osv. Just det har ju gjorts på planstegen, och även längs ner på sättstegen, som man ju också kommer åt vid städningen. Har man städat rätt, med såpa, så får ytorna en både djup, mörkare och lite blankare finish, och kalkutfällningen försvinner helt. Åtgärden som här föreslås är att använda en lämplig ”trasa” på exepelvis skaft, och dra över  med såpa löst i vatten i samband med ordinarie trappstädning. Därmed utjämnas efter hand utseendet på sätt- och plansteg.

Det har hänt att man försöker använda polish eller oljor. Polish försluter ytan, vilket kan innebära att en fortsatt kalkutfällning och oljor gör ytorna flammiga.

Ofta tvättar man bort kalkutfällning på betong med en mildare citron- ättik- eller saltsyra efter att ha fuktat ytan och sedan sköljer omsorgsfullt med vatten. Man får då ett snabbt resultat, men en sådan behandling på terrazzo är olämplig. Det är således bäst att ha tålamod och under en tid enbart tvätta med såpvatten.

Med svaret har jag tagit hjälp av den kunnige Anders Carlehed på Herrljunga terrazzo.

Arne Hellström