Hem Mixat Thomas Betong öppnar ny fabrik i Västerås

Thomas Betong öppnar ny fabrik i Västerås

Thomas Betongs nya fabrik
Den första betongen körs ut från den nya fabriken i Västerås. Foto: Thomas Betong.

Betongtillverkningen är nu i full gång i Thomas Betongs nya fabrik i Hacksta industriområde i Västerås. Anläggningen beskrivs som toppmodern med hög kapacitet och effektiv tillverkning trots liten miljöpåverkan.

– Betong är ett fantastiskt byggmaterial och vi är övertygade om att den nya fabriken kommer bli ett välkommet tillskott för att säkerställa högkvalitativ betong till Västerås och regionen. Inte minst för att vi nu också har högre kapacitet och bättre förutsättningar för att producera klimatförbättrad betong med lägre koldioxidavtryck, säger Oskar Orre, produktionschef Mitt på Thomas Betong.

Fabriken drivs och värms upp med fossilfritt bränsle och allt restvatten återförs i produktionen för att minimera utsläpp. Produktionskapaciteten är cirkaa 100 kubikmeter betong i timmen och med flera silos för att ytterligare främja användandet av alternativa bindemedel som har en lägre klimatpåverkan än traditionella.

Thomas Betongs över 70 år gamla fabrik i centrala Västerås var Sveriges äldsta i drift, men nu kommer den rivas. Västerås Stad köpt marken för att utveckla Mälarportsområdet.