Hem Fråga Experten Fråga Experten: Torktid innan golvläggning?

Fråga Experten: Torktid innan golvläggning?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har tänkt lägga in elgolvvärme med kabel på befintlig platta. Jag kommer först att lägga cellplast och sedan rotnät där jag lägger elkabel för golvvärme. Jag räknar med 4-5 cm betongtjocklek på ca 47 m2 uppdelat i två rum 38 plus 9 m2. Jag kommer att att använda pump för att spruta in betongen. Vad är torktiden innan man kan lägga trägolv?
/Rolf

Att lägga ett trägolv direkt på betongen är inte lämpligt, men med plastfolie/byggplast funkar det fint. Man brukar då rekommendera att betongen torkat ut till 95% RF innan trägolv+plast läggs, och är det ekparkett 90% RF för att inte riskera missfärgningar på ställen där plasten eventuellt inte lagts ut ordentligt.

För en skyddad (från vatten) betongplatta med vct 0,55 kan det ta cirka en vecka att torka till 95%.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group