Hem Mixat Våra hjältar i betong!

Våra hjältar i betong!

Betonggalan tycker jag väldigt mycket om, för det är vår bransch i ett nötskal. Då menar jag vår stora bransch, den som bygger samhället, samhällsbyggnadsbranschen. För priserna vi delar ut i de olika kategorierna speglar branschen väldigt väl.

Montageledare till arkitekter, jämställdhet och arbetsmiljö. Forskning och konstruktion. Allt finns där. Men det är när personerna bakom yrkesgrupperna träder fram som vi får små inblickar i verkligheten.

Årets Montageledare blev Sven-Ove Lindgren, PrefabMontage S-O, ett helt yrkesliv kallad ”Linken”. I den här delen av vår bransch är smeknamn vardag. Han satt hemma hos sin son, det här med uppkopplingar via länk är inte hans grej. Något tacktal hade han inte förberett och någon champagne hade inte på kylning. Men glad var han, ”Linken”.

Champagne hade Ola Broms Wessel på kylning. Tacktal förberett, inga namn glömda. Arkitekternas värld är lite annorlunda. Men lika glad var han och han tackade montagegänget för deras noggranna insats. Det knyts ihop.

Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, har tagit ett tydligt ställningstagande mot betong. Det är politiskt korrekt bland beställare idag, ingen höjer på ögonbrynen. Hon tog emot priset för den återvunna betongstommen i Sergelhusen i Stockholm som nu får ännu en livslängd. Kanske får hon upp ögonen för betongs möjligheter i livslängdsperspektivet. Kanske inte. Men glad var hon för priset.

Gian-Claudio Marinoni, Skanska, som under sin föreläsning på Kunskapsdagen fick oss alla att torka tårarna när han vred om våra hjärtan, var stor i vinstens stund. Och tårögd och glad. Han tackade alla de andra nominerade för vad de gör för arbetsmiljön. Gian-Claudio kallas ”Yannky” på sin arbetsplats. Nu är han Yannky med hela samhällsbyggnadsbranschen.

Det finns en del initiativ för att få kvinnor till vår byggande bransch, men inte lika många för att få dem att stanna kvar. Därför är det viktigt att Johanna Söderström, Operose, fick priset för jämställdhet. Hennes arbetskläder för kvinnor, olika kroppsformer och gravida är viktigare än vi tror. Hon är en pionjär på området och oerhört glad att uppmärksammas.

Så har vi även Tony Hammar, Silfverhammar Bygg, Årets Betongentreprenör, som har svårt med tacktalet för att arbetskompisarna bankar i väggen, Rebecka Adolfsson, WSP, Årets Ung&Tung, avancerad konstruktör som fått lugn och ro från sina två barn i två timmar, Andrzej Cwircen, LTU, Årets Betongforskare, som lärt sig tacktalet på svenska och Anders Carne, Sweco, Årets Betongkonstruktör, som sitter i sin dotters rum och har satt en IPA på kylning.

Och så Feras Almawed, NCC, som fick Johan Silfwerbrandpriset. Arbetsplatsen är hans familj. Vem vill inte ha Feras som ansvarig för säkerheten på sin arbetsplats?

Alla lika viktiga, alla lika glada. Välkomna till samhällsbyggnadsbranschen!

Roger Andersson