Hem Mixat En digital vandring i Stora Vika

En digital vandring i Stora Vika

Stockholms läns museum bjuder på en digital visning av Stora Vikas cementfabrik. 360-gradersfilmen ingår i ett projekt med svårtillgängliga platser.

Stora Vikas cementfabrik byggdes som den modernaste och sista av Skånska Cements anläggningar år 1949. Efter nedläggningen 1981 har området använts för annan verksamhet och industribyggnaderna har börjat förfalla. Kvar finns det vattenfyllda kalkbrottet och delar av den ursprungliga fabriken.

360-filmen om Stora Vika och den nedlagda cementfabriken speglar hela tillverkningsprocessen och visar avstängda och delvis raserade byggnader på platsen. Med hjälp av drönarfilmning får besökaren en unik och rumslig upplevelse av det gamla kalkbrottet och hela industriområdet. Tittarna kan dessutom interagera själva under visningen tack vare 360-gradersteknik.

– Vårt mål med filmen om Stora Vika har varit att ge tittaren en tilltalande visuell upplevelse av en miljö som är helt avstängd för besök och i starkt förfall. Samtidigt vill vi berätta något om historien kring den sedan snart fyrtio år nedlagda verksamheten, säger Eva Larsson, projektledare och producent.

Filmen “Svårtillgängliga platser: Stora Vika” har producerats genom ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Film Stockholm med stöd av Länsstyrelsen Stockholm.

– Sedan 2018 har Stockholms läns museum ett digitalt uppdrag. Vi har inte någon publik lokal, utan vi ska finnas på digitala plattformar. Därför är detta ett naturligt steg att testa olika format som 360-gradersfilmer. Vi vill att fler ska kunna ta del av våra unika platser i länet och det digitala museet möjliggör den visionen, säger Annelie Kurttila, museichef på Stockholms läns museum.