Hem Fråga Experten Fråga Experten: Risk för frostsprängning?

Fråga Experten: Risk för frostsprängning?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har gjutit några mobila stöd/tyngder med grovbetong från torrsäck. Enligt produktdata är det Portlandcement, kortstorlek <=12mm, tryckhållfasthet C32/C40 och vct ca 0,50. Min egen blandning är amatörblandad och vct skiljer sig säkert från det.

Jag har gjutit i tolvliters murarhinkar. Tanken var att jag skulle ta ut betongtyngderna ur hinkarna men de sitter fast, så jag hade tänkt låta dem sitta där. Tyngderna ska stå utomhus hela hösten och vintern så jag undrar om det är risk för frostsprängning i betongen om vatten sipprar ner på insidan mellan hink och betong. Det vill säga borde jag slå loss hinkarna då att kanterna på betongen får stå ut mot fri luft istället för mot plasten?
/Erik

Betongen du gjutit klarar att vara utomhus hela vintern, även om den är i hink och vatten blir stående på ytan. Torrsäckad grovbetong är som regel anpassad för utomhusbruk (se produktblad eller på påsen), förutsatt att man inte har i mycket mer vatten är vad som rekommenderas för produkten och att man blandat den någorlunda väl.

Undvik dock saltvatten eller tösalt, för att klara detta behöver betongen ha lägre vct (och “rätt” luft).

Oskar Esping,  tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group