Hem Mixat Peab-satsning på klimatförbättrad prefabbetong

Peab-satsning på klimatförbättrad prefabbetong

Peab Byggsystem
Foto: Peab.

I början av 2021 lanserar Peab Byggsystem ECO-Prefab och ECO-Stomme. Produkterna minskar koldioxidutsläppen med 35 procent

– Att minska cementanvändningen i våra betongprodukter är avgörande för att vi ska nå vårt mål att vara klimatneutrala 2045, säger Carl Rülcker, vd för Peab Byggsystem.

Peab Byggsystem är en del av Peabkoncernen och en av Sveriges ledande leverantörer av prefabricerade betongelement och stomsystem i betong. De nya produkterna ECO-Prefab och ECO-Stomme har en högre andel slagg som bindemedel vilket reducerar koldioxidutsläppen med 35 procent jämfört med tidigare betongblandning.

– Tillsammans med vår satsning på att transportera byggelement på järnväg har vi nu ett branschledande prefabkoncept vad gäller både kostnadseffektivitet och klimatbesparingar, säger Carl Rülcker.

“Ett branschledande prefabkoncept”

Slaggprodukten som ska användas är Merit, som produceras vid Peab-ägda Swecems anläggning i Oxelösund. Merit tillverkas av slagg från SSAB:s ståltillverkning och används även i Swerocks prisbelönta produkt ECO-Betong, som kan ge koldioxidbesparingar på upp till 50 procent. Förutom koldioxidbesparingen gör slaggen att blir betongen tätare, ljusare och får längre livslängd.

Enligt Carl Rülcker innebär lanseringen ECO-Prefab och ECO-Stomme att Peab Byggsystem stärker sitt helhetserbjudande avsevärt.

– Inte minst för att kunderna får en lösning som passar perfekt med den fina klimatprestandan hos ECO-Betong. Vi är helt unika eftersom vi genom Peab har egen slaggproduktion och kan ta vårt klimatansvar för hela processen, från stålverk till färdig stomme.