Hem Redaktören reflekterar Därför är Betonggalan så bra!

Därför är Betonggalan så bra!

Jag har just stängt enkäten för våra besökare på Betonggalan 2020 Digital. Det är fantastiskt bra betyg vi får. Hela 36 procent ger Betonggalan toppbetyget 5 av 5, ytterligare 44 procent ger betyget 4 av 5. Med beröm godkänt med andra ord.

Men Betonggalan är så mycket mer än en händelse en kväll i november. Det är en hel rörelse runt vår bransch, runt vårt material. Och det börjar redan i januari.

Då tillsätts de olika juryer som ska nominera i de olika kategorierna. Hur får man fem av Sveriges bästa arkitekter att samlas för att diskutera arkitektur i betong? Jo, man frågar om de vill vara med i juryn för Årets Betongarkitekt.

Och hur får man några av Sveriges klokaste hållbarhetschefer att diskutera betong och hållbarhet? Jo, man sätter dem i juryn för Årets Miljöpris. Och så vidare, och så vidare. Det här nätverket som skapas runt vårt material är ovärderligt. Tack alla i juryn för att ni gör det!

Sen sätts de nominerade på plats. Samhällsbyggnadsbranschens bästa i varje kategori. Konstruktörer, entreprenörer och så vidare, och så vidare. De blir glada, de berättar, de kollar sina konkurrenter, de diskuterar. Sen föreläser de på Kunskapsdagen och frågas ut av juryn. Kunskap i kvadrat, i superkvadrat. Allt från jämställdhet och arbetsmiljö till forskning och montage. Ovärderligt!

Och så själva Betonggalan. I normala fall samhällsbyggnadsbranschens största mingelfest. Alla är där. I år digital, mindre mingel, men festligt ändå. De nominerade svettas framför skärmarna, ensamma men med hela företagen vid skärmarna bredvid. Prisutdelarna är toppnamn i de coolaste företagen. Vinnarna jublar! Skanska, NCC, JM, alla finns där. Det twittras och delas, det skrivs pressreleaser. Ringarna på vattnet tar vår bransch via åar och floder ut till havet.

Efteråt sitter jag där med tomheten, lättnaden, glädjen, efterarbetet. Och enkäten. Skummar igenom efter kritiken, det gör man alltid. Den finns där. Alltid. Kollar utvärderingen av min egen insats. En besökare ger mig 2 av 5. Den svider. Men 57 procent ger min insats betyget 5 av 5. Det är overkligt bra.

Men det här gäller inte mig. Jag är bara en bricka i ett spel, en vänsterback i en startelva som springer upp och ner och sparkar upp bollen på läktaren när det behövs. Får jag bollen försöker jag hitta Zlatan eller Messi. De finns oftast spelbara. Ibland missar jag, då ser jag deras suckar.

Men det gör inget för det här är Team Betonggalan i en lång serie med vår- och höstsäsong. Vi gör det ihop. Hela året från januari till november, från snöslask till snöslask. Vi ser helheten, varje match, varje poäng är viktig. Publiken gillar det, sponsorerna kräver vinst varje gång. Media skriver ner oss när vi gör misstag. Men det är det här jag älskar, annars skulle jag sluta.