Hem Mixat Norsk betongbro vann Teklas BIM-pris

Norsk betongbro vann Teklas BIM-pris

Randselvabron

Randselvabron i Hönefoss har utsetts till vinnare i den internationella tävlingen Tekla Global BIM Awards. Randselva är världens hittills längsta bro som har designats och konstruerats i en ritfri, modellbaserad process.

– Randselvabron i Norge är ett utmärkt exempel på hur imponerande bra det kan bli när BIM-tekniken används fullt ut och till och med gör traditionella ritningar överflödiga, konstaterar Anders Carlén, chefredaktör för Byggindustrin och Fastighetsnytt.

Anders Carlén satt i juryn som valde ut Randselvabron, sex mil nordväst om Oslo, bland drygt 130 projekt från 36 länder. Tekla Global BIM Awards delas ut varannat år sedan 1999 för att uppmärksamma innovativa projekt som tänjer på gränserna för ingenjörskonst och BIM. De anmälda projekten utvärderades utifrån kriterierna samarbete, implementering, innovation och konstruktionsförmåga.

Randselvabron är byggd av betong med Sweco, PNC, Armando Rito och Isachsen som aktörer och kommer att stå färdig 2021. Den är 634 meter lång och 55 meter över marknivå som högst.

– Randselvabron visar de effektivitetsvinster som man kan uppnå med parametrisk modellering och samarbete mellan flera team, säger Aarni Heiskanen, ledamot i Tekla Global BIM Awards urvalskommitté, och fortsätter:

– Projektet visar också att den kreativitet och de strukturella möjligheter som modelleringstekniken ger upphov till kan utmynna i otroligt komplexa och stora projekt,