Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta på platta i gillestugan?

Fråga Experten: Gjuta på platta i gillestugan?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag har ett Egnahemshus som är byggt 1954 och ombyggt cirka 1974, varvid betongplattan i gillestugan bilats ner några cm till en väldigt ojämn yta, sedan plast, bräder fastspikade i plattan, mineralull, golvspånskiva. De båda ytterväggarna isolerade med träreglar, mineralull och spånskiva alt gipsskiva på vissa ytor. Vi har rivit ut golvet och ska riva bort innerväggarna, ner till rent stenmaterial. Doften var faktiskt bara lite unken, nu efter påbörjad rivning känns luften helt fräsch.

Vi ska lägga klinker 30*60 cm med breda fogar för att förbättra diffusionen, eftersom BKR anger max 30×30. Vilket är bäst? Städa noga, kanske lägga någon primer och gjuta på ca 40 mm betong, eller blir det säkrare resultat med 20-30 mm flytspackel? På 30 kvm blir det dyrt m flytspackel och betongkanterna under innerisoleringen behöver sågas bort. Vad säger ni? Vilken primer är sund och diffusionsöppen?
/Marie

På den befintliga plattan kan du gjuta på med betong, men då bör tjockleken inte understiga 50 mm, gärna minst 70. Tunnare än detta riskerar att släppa, spricka och “kantresa”. I så fall finns bättre lämpade golvprodukter (avjämning/spackel), anpassade för olika tjocklek, golvvärme, för att vara exponerade, fiberförstärkta, snabbtorkanande, lågalkaliska osv.

Jag skulle rekommendera att du kör med avjämning / spackel, och för att möjliggöra lite tunnare gjutning (spara pengar) så kan du grovslipa bort eventuella “toppar” på befintliga betongen. Det är smidiga att jobba med och resultatet blir ofta ganska bra (slät och jämn yta, och bra utfyllnad). Kommer du ner i 20 mm tjocklek tror jag inte det blir så mycket dyrare än om du gör det med 50 mm betong. Funkar att göra själv, men kan behövas lite övning först om man vill få till ett bra resultat. Annars kan det vara idé att låta en erfaren entreprenör göra jobbet.

De som säljer avjämning / spackel kan hjälpa till med att välja lämplig produkt, samt en tillhörande primer. Det kan även behövas ett golvnät (armering). Vill du inte använda primer brukar det funka fint att istället fukta upp den befintliga plattan. Börja då någon dag innan med väta upp betongen och lägg eventuellt en plast för att behålla fukten. Vid gjuttillfället se till att plattan är ordentligt uppfuktad men inte blöt, överflödigt vatten torkas bort (eller våtdammsugs).

Du behöver nog inte bry dig om plattornas storlek eller bredden på fogen, jag ser ingen större vits att “förbättra” diffusionen. Snarare tvärt om kan det vara bra att täta till och minska fuktvandringen upp i plattan. Det kan annars kan bli problematiskt att ställa fuktkänsliga saker på golvet, och fuktvandringen kan eventuellt ta med sig salter från marken som fälls ut på insidan (varma sidan). Var noga med att inte ha gips (pappersbeklädd), träreglar och annat organiskt material i direkt kontakt med betongen eller avjämningen/spacklet. Separera med sylltätning, byggplast eller annan fuktspärr m.m.

Antar att den befintliga betongplattan är oisolerad, varför det kan vara idé att överväga att ta bort den helt, gräva ut och återställa med bra dränering och armerad betongplatta med underliggande cellplastisolering. Detta kostar givetvis betydligt mer, men ökar värdet på huset, minskar värmeförlusterna och ses inte som en “riskkonstruktion”. Och det möjliggör golvvärme, då gärna med minst 250 mm isolering.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group