Hem Fråga Experten Fråga Experten: Kross i betongen?

Fråga Experten: Kross i betongen?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Vi planerar att gjuta en ny betongplatta i vårt hus. Vi planerar att slipa fram synlig ballast i golvet och behandla detta. Min fråga är om det vid gjutning går att strö i exempelvis kalkstenskross eller marmorkross i betongen för att skapa mer variation och liv i ytan?
/William

Det fungerar utmärkt att ”strössla” sten i den färska betongens yta, för att sedan slipas likt Terrazzo. Detta ger möjlighet att få speciellt uttryck med konstraster mellan cementpastan och stenen, och kombinera nyanser på stenen (exempelvis vit och svart).

Betongen kan pigmenteras efter önskemål, och kan behöva vara relativt lös i konsistensen (S4-S5, eller SF1) samt något stenreducerad så stenen man ”strösslar” inte lägger sig ovanpå. Kan kräva lite övning först för att sprida ut stenen i ytan någorlunda jämnt. Vid slipade betonggolv brukar man annars försöka ha ganska trög och stenig betong, för att inte få för stora variationer i ytan.

Var noga med härdning och skydd, samt se till att ha tillräckligt med sprickarmering. Ett sprucket betonggolv kan se tråkigt ut, och är svårt att åtgärda i efterhand.

Om ni planerar att anlita företag för gjutningen och/eller slipningen, förankra dina önskemål med dem.

Golvet behöver sedan ytbehandlas för att dammbinda och göra ytan någorlunda smutstålig och lättstädad. Företagen som slipar har som regel bra preparat för detta.
Lycka till med golvet.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group