Hem Betongbruden Nattjobb med Betongbruden

Nattjobb med Betongbruden

Betongbil
Foto: Åsa Karlström.

BetongbrudenHäromveckan var det dags för nattjobb och det var tunnelkörning på schemat. Jag var ensam bil som skulle leverera från Värtan till Skanstull. Jag är egentligen inget fan av nattjobb, eller var åtminstone inte förr men det är samtidigt lite roligt med mer udda jobb så därför hade jag tackat ja. Nattjobb eller helgjobb är inget måste utan man kan tacka nej om man inte vill köra, det finns alltid andra som vill.

På väg till lastbilen svänger jag förbi adressen som jag tror att jag ska köra till, och mycket riktigt finns där en tunnel. 21.30 ger jag mig av mot fabriken. När jag kommer dit ropar jag upp på radion och hälsar god kväll. Då får jag veta att det finns en till bil som kan hjälpa till med min körning, perfekt! Jag får vänta en stund men sedan är det dags att lasta.

Rullar iväg mot Skanstull i mörkret. Dubbelkollar hur mycket betong jag har och ser att jag klarar viktbegränsningarna och kan köra genom staden, mycket bra. Kommer ner till kunden och blir insläppt genom grinden av en vakt vars enda uppgift den natten tycks vara att sitta i sin bil och släppa in oss, fy tusan vad tröttsamt!

Får veta att de inte är riktigt klara ännu utan de måste först tvätta berget som ska sprutas, det görs alltid innan det sprutas betong. Jag ställer mig åt sidan och väntar. Efter nån timme kommer de och säger att jag kan backa ner. Backar in 160 meter i en för mig helt ny tunnel, spännande. Kommer ner till sprutriggen och då blir det lite ny väntetid.

Till slut kommer de och säger att det är något elfel på sprutriggen så de måste hämta en på ett närliggande bygge! Sprutriggarna är i det här fallet monterade på lastbilar, så det går åtminstone någorlunda fort att åka och hämta den nya.

Efter två timmars mycket seg väntetid är det äntligen dags. Då är betongen rejält stabbig så jag häller i lite flytmedel som lättar upp konsistensen. När jag är tom säger kunden att de vill ha totalt fyra lass så jag ska hämta ett lass till.

Jag älskar att köra lastbil i staden på natten. Nära på tomt på trafik och trots att jag är en lantis så älskar jag alla ljusen i staden på natten. Mysbelysningen i lastbilen gör sitt till. En kopp te och bra musik i stereon. Eller som den natten då jag lyssnade på P1 Dokumentär om Vipeholmsanstalten (länk) som för övrigt verkligen rekommenderas! Den var på sin tid Sveriges största anstalt för sinneslöa. Det bedrevs moraliskt tveksam forskning och man blir beklämd över hur folk behandlades. Allt var inte bättre förr. Lyssna, den är väl värd det!

Andra lasset gick finfint och jag skulle spola och parkera lastbilen på en fabrik som låg ett stenkast från kunden. Klockan fyra var jag nöjd och glad på väg hem för att ta helg!

Åsa ”Betongbruden” Karlström