Hem Fråga Experten Fråga Experten: Behandla golv med torksprickor?

Fråga Experten: Behandla golv med torksprickor?

Fråga Tidskriften Betongs experter

I vår tillbyggnad (kök och två sovrum) vill vi ha slipade betonggolv. Plattan är redan gjuten och vi slipar med diamantslipmaskin som bäst. Vi har dock fått en del torksprickor.

Sprickorna i sig stör mig inte, men vad skall vi ytbehandla med som “fyller” sprickorna så de inte blir uppsamlingsställen för skräp och damm? Jag skulle helst vilja undvika att spackla dem om det finns något annat alternativ.
/Linda

Små sprickor brukar fyllas när betonggolvet ytbehandlas. Större sprickor kan också tätas till av ytbehandlingen, beroende på vilket preparat du använder. Men för att vara säker, kan det vara idé att först försöka spackla igen de större sprickorna.

Använd då ett cementbaserat spackel (typ betongspackel, husfix, microcement, fog m.m.), alternativt blanda till en “slurry” av cement och vatten till en vällingliknande konsistens. Gummispackel, typ den till fogning av kakel/klinker, brukar funka fint. Torka av eventuellt överflöd med fuktad svamp.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group