Hem Mixat Gammal lagerlokal blev modern kontorsbyggnad

Gammal lagerlokal blev modern kontorsbyggnad

Betongpelare

I somras stod SKF:s nya huvudkontor i Gamlestaden färdigt. De rejäla betongpelarna hintar om byggnadens forna verksamhet.

– Byggnaden i sig är stram och andas kvalitet, säger Tomas Hago, uppdragsansvarig arkitekt på Liljewall.

Betongpelarna syns genomgående i byggnaden och ger en naturlig rumslighet i de stora ytorna. Av en gammal lagerlokal Liljewall skapat en modern kontorsbyggnad som blir först i Sverige med den högsta miljöcertifieringen, LEED Platinum, enligt den senaste standarden.

– Det är betydligt svårare att få certifikatet enligt de nya kraven, så vi är väldigt glada att vi fått det, säger Hans Lindgren huvudprojektledare på SKF.

SKF:s nya huvudkontor är aktivitetsbaserat kontor för 900 personer. Byggnaden omfattar 17 300 kvm fördelat på fem våningar. I och med att kontoret vuxit fram ur SKF:s gamla centrallager görs stora vinster ur ett hållbarhetsperspektiv. Det cirkulära tänket har präglat hela byggprocessen där inte minst den bibehållna stommen bidrar till att minska klimatavtrycket.

Nästan 90 procent av allt bygg- och rivningsavfall är återvunnet samtidigt som energianvändningen i byggnaden har effektiviserats. Med bland annat solpaneler på taket, miljövänligt ventilationssystem, inköp av grön el och miljömärkt fjärrvärme minskar koldioxidutsläppen med 77 procent.

– Vi har satsat extra pengar för att uppnå dessa låga energinivåer. Även om det innebär ökade kostnader initialt, så minskar de på sikt med en hållbarare energianvändning, säger Hans Lindgren.

.