Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta stödmur på berg?

Fråga Experten: Gjuta stödmur på berg?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag ska gjuta en stödmur på berg. Jag bygger formytan med stående bräder. Hur tätar jag bäst skarven mellan bräderna och berget?
/Hans

Använder man nya brädor till formen (brädform) kan de ha en negativ effekt på betongytan då trät innehåller ämne (lignin) som retarderar hårdnandet, och kan vara sugande. Därför används med fördel återanvända formbrädor, som är ordentligt uppfuktade eller behandlade med släppmedel (formolja).

Använder man betong med lös konsistens är det viktigt att få till en tät form, speciellt om gjut-höjden är större. Förutom läckage, kan en läckande form ge “gjut-sår” (lokal urlakning).

Det spelar kanske inte så stor roll vad man tätar formen med, men bra om det inte fastnar allt för hårt i betongen eller löses upp för enkelt av fukten. Tätningen behöver också kunna stå emot eventuellt formtryck, och skarven/hålet som skall tätas bör inte vara för stort. Funkar att täta med drev, fogmassa, husfix, cementbruk, gummilist, fogskum osv.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group