Hem Fråga Experten Fråga Experten: Isolering av platta?

Fråga Experten: Isolering av platta?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag renoverar en 70-tals villa och har en mindre nedervåning/sutterängdel om ca. 45 kvm med platta på mark. Tidigare uppreglat golv, bygghöjd ca 15 cm, isolerad med någon typ av lösisolering/lösullisolering, allt har nu har rivits ut och skall nu ersättas. Plattan ser torr ut och inga fuktproblem har upptäckts.

Utgångspunkten har varit är att plattan är oisolerad med tanke på att den gjordes -76, vid bilning för nya rör har det upptäckts att det finns viss isolering under plattan, ca 5cm stenull eller liknande. Vid golvvärme, hur föreslår ni att man isolerar med tanke på ovan information. Jag har fått treolika förslag:
1. Cell betong/EPS betong som isolering och därefter gjuta in vattenburen golvvärme. Olika bud på tjockleken av de olika materialen, t.ex. 7-8cm EPS och därefter likvärdig gjutning.
2. Cellplast ca. 10cm därefter gjutning av vattenburen golvvärme.
3. 20 cm frigolit skivor(Cellplast?) med färdiga spår för golvvärme.

Om golvvärme inte är lämpligt, i såna fall vattenburna radiatorer. Hur anser ni att man då bör isolera, material och tjocklek? Även här fått olika bud, dels om golvvärme är lämpligt eller inte, samt att vissa föreslår EPS Betong och vissa föreslår Cellplast vid isolering utan golvvärme, olika bud på tjocklek.
/Joakim

För att minimera fuktlasten från marken kan ni först lägga byggplast och sedan cellplastisolering på den befintlig plattan. Och på detta gjuta en armerad (nät) betongplatta med värmeslingor.

Finns också lösningar med spårade isolerskivor och cementbasread avjämning/spackel för golvvärme, för lägre bygghöjd. Brukar dock vara billigare lösning med vanliga isolerskivor och betong. Var noga med att först rengöra och städa bort organiskt material på den befintliga platta.

Ett riktvärde är minst 250 millimeter isolering när man har golvvärme. Funkar givetvis med tunnare isolering, dock med ökar värmeförlust och större “värmekudde” under plattan som kan ge ökad fuktlast.

För mindre utrymmen har isolertjockleken inte lika stor betydelse, men med 45 m2 platta bör ni nog försöka få till någorlunda tjock isolering (inräknat de 5 cm stenull under plattan).

Man kan också tänka sig tunnare isolering om golvvärmen mer används för komfort och man har ett annat system för själva uppvärmen i rummet.

För att inte riskera större sprickbildning och kantresning bör betongen vara minst 80 mm, gärna 100 mm. Funkar ner mot 40-50 mm också, men då bör ni använda produkter anpassat för detta (krympkompenserat, fiberarmerat bruk/avjämning)

Jag tror inte EPS-betong/cement är bra lösning för er, vanlig cellplastisolering är att föredra. 20 cm tjock isolering borde funka, med eller utan spår beroende på om avjämning eller betong.

Kan inte svara på om golvvärme är lämpligt, men jag ser inga problem att ni har detta om ni får till bygghöjden det innebär. Utan golvvärme kan ni klara er med något tunnare isolering.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group