Hem Mixat Grönt ljus för Vattenfalls miljardsatsning

Grönt ljus för Vattenfalls miljardsatsning

Ringhals 3-4
Ringhals 3-4. Foto: Vattenfall.

Strålsäkerhetsmyndigheten har godkänt de lösningar som säkrar oberoende härdkylning i kärnkraftverken Ringhals och Forsmark.

Vattenfall har investerat närmare tre miljarder kronor i extra säkerhetssystem för reaktorerna Ringhals 3-4 och Forsmark 1-2-3 så att att driften av reaktorerna kan fortsätta efter årsskiftet.

– Godkännandet innebär att Ringhals och Forsmark lagt till ett oberoende säkerhetssystem till redan säkra anläggningar. Nu kan vi fortsätta planera för fortsatt drift av våra kärnkraftreaktorer i ytterligare decennier, säger Torbjörn Wahlborg, produktionschef inom Vattenfall.

Efter flera års planering står nu robusta byggnader bestående av flera tusen ton betong på plats bredvid respektive reaktor.

– Byggnaderna inrymmer system som konstruerats för att klara dramatiska situationer och naturkatastrofer som till exempel isstormar eller extrema förändringar i temperaturer och vattennivåer. De ska också klara jordbävningar av en magnitud som statistiskt sätt bara kan inträffa en gång på en miljon år i vår del av världen, säger Björn Linde, vd för Ringhals och Forsmark.

Kärnkraftverken har olika lösningar för den oberoende härdkylningen eftersom Forsmark 1-3 är kokvattenreaktorer och Ringhals 3-4 är tryckvattenreaktorer.

Det var i december 2014 som Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, beslutade att alla svenska reaktorer måste förses med oberoende härdkylning. Det är en förutsättning för att följa internationella krav och fortsätta verksamheten efter 2020. Skulle den vanliga elförsörjningen brytas kommer ett oberoende system med separat elförsörjning att pumpa in kylvatten över reaktorhärden i minst 72 timmar. Detta för att säkra kylningen vid extrema situationer.