Hem Reportage Inblick Klädda för jämställdhet

Klädda för jämställdhet

Operose
Johanna Söderström, tvåa från höger, visar upp sin nya kollektion med kläder för gravida.

Det har länge snackats om att få in fler kvinnor i branschen och det har också gjorts flera lovvärda initiativ. Men hur får vi dem att känna sig delaktiga och stanna kvar? Vi kanske ska börja med att se till att de har arbetskläder som passar?


Text: Roger Andersson. Foto: Operose.

– Efter 20 år i klädbranschen och sex års renoverande av hus, insåg jag att det inte fanns arbetskläder för oss kvinnor, säger Johanna Söderström, vd och grundare av Operose.

Hon liknar byggbranschen vid en marknadskampanj för att locka ölänningar att fjällvandra.

– När de kommer till fjällen får de ”Foppatofflor” att gå i och sen undrar man varför de aldrig når toppen, säger Johanna Söderström.

Troligen kommer ölänningarna inte heller tillbaka. Men det ville Johanna Söderström ändra på och 2013 startade hon Operose. Namnet är latin och betyder ”driven”. Affärsidén är att ta fram arbetskläder som motsvarar kvinnors krav.

Operose– Det finns historier om kvinnliga chefer som tas för praktikanter för att de inte har arbetskläder i rätt storlek, säger Johanna Söderström.

Hon berättar om när hon själv började renoverade hus och de enda kläder hon fick tag på var rosa herrbyxor. Hon vände sig till återförsäljare som meddelade att tjejer nöjer sig med herrmodeller.

– Jag tänkte: Nej, det gör vi inte!, säger Johanna Söderström.

Hon samlade kvinnor inom olika yrken inom samhällsbyggnadsbranschen som fick provjobba i hennes modeller. De fick ge feedback om vad som kunde förbättras. Och så har hon hela tiden fortsatt, feedbacken från kvinnorna som använder hennes kläder ger framgången.

– Det är rätt med initiativ för att få kvinnor till byggbranschen, men sen handlar det om praktik och inte om statistik. Det är i praktiken det avgörs, hur man känner sig i sin yrkesroll. Det fungerar inte med kläder som fladdrar och hasar ner, säger Johanna Söderström.

Eller har rosa rosor på sig. Det är något som Johanna Söderström ofta nämner som ett skräckexempel. Dessa rosa rosor.

”Nu finns det ett helt annat utbud”

Nu har hennes produkter använts av flera stora företag och många tillverkare har fått upp ögonen.

– Det kanske är kaxigt, men jag är stolt att ha bidragit till den insikten. Nu finns det ett helt annat utbud, säger Johanna Söderström.

Operose
Precis som alla andra kläder ska yrkeskläder passa din kroppsform. Även när den förändras under en graviditet.

Hennes senaste produkt är arbetsbyxor för gravida.

– Den har ifrågasatts, men framförallt uppskattats och är en våra bästsäljare. Jag är glad att jag bidragit till att alla, oavsett kroppsform, får samma möjlighet och förutsättningar att utföra sitt arbete. Att du som gravid ska få jobba så länge du orkar och vill och slippa göra det med uppknäppta byxor, säger Johanna Söderström.

Nu har nu en ny mission, att få en CPV-kod för arbetskläder för kvinnor. CPV står för ”Common Procurement Vocabulary” och är ett klassificeringssystem för offentlig upphandling. Det finns för arbetskläder och arbetskläder för män.

– Men inte för kvinnor. När vi har det på plats, då kan vi prata om jämställdhet, säger Johanna Söderström.

Operose

Fakta om Operose:

Operose grundades 2013 av Johanna Söderström som har 20 års erfarenhet av klädbranschen.

Företaget finns i Mariefred och har två anställda.

Visionen är att förändra förutsättningarna för kvinnor att kunna utföra sina yrken, på samma villkor som sina manliga kollegor, och därmed även ha rätten till funktionsdugliga och väldesignade arbetskläder.

Operose vann Årets Jämställdhetspris på Betonggalan 2020.