Hem Mixat Tio-i-topp från 2020!

Tio-i-topp från 2020!

Redaktören reflekterar

En riktig nyårskrönika ska komma på nyårsafton. Jag vet att ni firar, är coronatrötta och sover ut, men en nyårskrönika är en nyårskrönika.

Vi gick in i 2020 med samma framtidstro som vi människor gjorde 1914. Allt pekade uppåt. Men så hände något. Corona hände. Jag hatar det. Ni hatar det säkert mer, eller mindre. Men hatet är intakt.

Jag tänker dock summera året med flaggan i topp, med massor av framtidstro och ni måste läsa. Det är er plikt, jag har ägnat en del tid åt det. Det blir en medial tio-i-topp, jag är dock journalist.

10. Elementets uppgång och fall.
Jag vill inte skryta, men jag känner mig tvungen. När ArkDes i Stockholm gör en utställning om elementets historia mitt i coronatider så är vi där. Vi gör BetongTV, vi gör podd och vi gör en artikel som håller facktidskriftsvärldsklass. Det är riktigt, riktig bra.
Läs här!
Se inslaget på BetongTV här!

9. Anna Denell.
Anna, Anna. Hållbarhetschef på Vasakronan och så välmenande, så engagerad och så negativ till betong. När Sergelhusen i Stockholm skulle nomineras till Årets Miljöpris var hon tveksam. Ingen ”greenwash” här inte. Men när hon fick allt klart för sig var det ju självklart. Betong ska ges en andra livslängd, precis som i Sergelhusen och det är så betong ska användas. Jag älskar eldsjälar och Anna är precis det, en eldsjäl.
Se när Anna Denell ta emot priset här!

8. Amanda Borneke.
Samhällsbyggnadsbranschens superstar, vårt eget rivjärn. KMA-ansvarig på CS Riv- & håltagning. Profilerar sig som byggbranschens hållbarhetsprofil. Så osvenskt, så ickebyggbranschigt, men så underbart. Vi behöver profiler, vi har fått en. När Betonggalan blev digital var hon generös och spred sin energi rakt in i era laptops. Visst minns ni?
Se Amanda Borneke på Betonggalan!

7. Åsa Karlström.
Åsa är bloggare på betong.se, krönikör i Tidskriften Betong och inte minst betongbilschaufför hos Nacka Miljötransporter. Hon tar oss med ut på öar, ner i tunnlar och får oss att se hur betongen rinner eller tar tvärstopp. Materialet lever och slingrar sig, det möter människor och tar sig till sist ut i formen. Och det är ju det som det handlar om. Respekt!
Läs ett av Betongbrudens bästa inlägg här!

6. Michael Åhström.
Ett liv, en karriär, en familj. Plötsligt tog covid-19 bort allt. Han var en profil i betongbranschen, flerårig ordförande i Betongföreningen men framförallt en uppskattad människa. Han var min ordförande i Betong Media under många år och jag kommer alltid minnas hans återkommande, omtänksamma fråga: hur gör vi för att ha Roger kvar? Sånt glömmer man inte.
Till minne av Michael Åhström

5 Oskar Esping.
Ingen gör mer för betongbranschen än Oskar Esping. Av de drygt 1 000 dagliga besökarna på betong.se vill de flesta ha Oskar Espings råd under fliken Fråga Experten. Och han ger dem, tålmodigt, noggrant och med värme. Ingen fråga är för trivial. Den kunskap han sprider är ovärderlig för betongbranschen och hans företag. Och eftersom hans företag inte är med i Betongklubben och de inte betalar ett öre för marknadsvärdet tänker jag inte nämna det. Men Oskar, du är ett unikum!

4. Under Istanbuls broar.
Med Swerocks säljare Akin Barin som guide, tog Tidskriften Betong sig an ett helt nytt grepp, en närvarande journalistik. Med en blandning av fakta, miljö och personlighet så lyckades vi. Toppbetyg i läsarenkäten. Så här ska fackpress vara: engagerande, påläst och nära. Tack Akin!
Läs artikeln här!

3. Ung&Tung.
Vårt vackra, framåtsträvande pris som så många begåvade talanger fått. I år var inget undantag. Under våren blev det även ett tema i vår podcast Betong Live. Jag minns speciellt Jenny Andersson, konstruktör på WSP, som var nominerad 2019 och som berättade öppet och ärligt om utbrändhetsyndrom. Hon berättade även om hur hennes chef hanterade det. Sånt gör mig glad och extra respekt till WSP. Ungt och tungt.
Lyssna på Jenny här!

2. Gian-Claudio Marinoni.
Vinnare av Årets Arbetsmiljöpris 2020. Han är 2000-talets… Ja, jag funderar länge, men Yannky, som han kallas, kan inte liknas vid någon. Han är macho, han är tårögd, han är kompromisslös och han är en förebild. Han har ett mission, ingen ska dö på sin post utan att vi har gett vårt allt för att förhindra det. Yannky, du är samhällsbyggnadsbranschens arbetsmiljöprofil!
Se Yannky Marinonis föreläsning på Kunskapsdagen här!
Se Yannky ta emot priset på Betonggalan här!

1. Kunskapsdagen!
Betonggalan är samhällsbyggnadsbranchens största och bästa mingelfest. Men när de nominerade till de nio priserna får föreläsa för juryn under Kunskapsdagen och ni får titta utan att behöva betala ett öre (tack sponsorerna), då är det år 2020:s all-time-high. Så mycket kunskap, så mycket begåvning, sån variation och så mycket bättre. Jämställdhet, arbetsmiljö, montage, forskning, arkitektur, konstruktion och så vidare och så vidare. Det här är det bästa som hänt 2020! Raketer, kramar och champagne. 2021 gör vi det igen, fast ännu mer.
Se Kunskapsdagen här!

Håll er nu friska och njut lite i allt. Det är ni värda.

Text: Roger Andersson, chefredaktör, Tidskriften Betong.