Hem Fråga Experten Fråga Experten: Armeringsnät till bänkskiva?

Fråga Experten: Armeringsnät till bänkskiva?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag undrar vad man behöver för tjocklek på armeringsnätet till en bänkskiva i betong för utekök?
/Hans

Tjockleken på skivan och armeringen beror mycket på längden på skivan, eventuella uttag (ho, grill m.mm), hur den är upplagd och vilka laster den utsätts för. Men minst 25-30 mm tjocklek och ett enklare armeringsnät exempelvis typ 5×150, 4×100 eller golvnät 2×75 kan funka.

Tunna tvärsnitt har svårt att få lastbärnade verkan av armeringen (i dragzonen). Kan eventuellt funka ner mot 20 mm tvärsnitt med fiberarmering. Har du ursparning/uttag så behövs extra armering runt dessa.

Försök att få till underredet så skiva ligger stabilt och gärna så lasten fördelas på större sträcka/area (ex längsgående järn).Bygg en bra, stabil och tät form exempelvis med reglar och formplyfa. Gjut med fördel upp-och-ner, och skydda gjutningen direkt mot uttorkning minst en vecka.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group