Hem Mixat Permitteringsregler drabbar lärlingar

Permitteringsregler drabbar lärlingar

Mats Åkerlind
Mats Åkerlind.

3500 lärlingar i byggbranschen riskerar att slås ut av Tillväxtverkets permitteringsregler. Mats Åkerlind, vice vd på Byggföretagen, menar att regeringen måste se över reglerna.

Minskade uppdrag till följd av Coronapandemin tvingar många svenska byggföretag  att skicka hem anställda med statligt permitteringsstöd. Enligt Tillväxtverket, myndigheten som hanterar korttidspermitteringarna, måste alla lärlingar och praktikanter lämna sina jobb innan permitteringsstödet kan betalas ut.

– Byggbranschens lärlingssystem har anor från 1800-talet. Systemet är en del av en byggnadsarbetares karriärstart och inte jämförbart med en lärling eller praktikant i bredare benämning. Våra lärlingar är tillsvidareanställda precis som alla andra, men till lägre lön innan de mer formellt blir en i det övriga laget och får sitt yrkesbevis, säger Mats Åkerlind.

Nu riskerar 3500 bygglärlingar att bli av med sina sina jobb samtidigt som många byggföretag redan har lärlingar anställda som inte kan lyfta permitteringsstöd. Byggföretagen vill att Tillväxtverket ändrar reglerna, men enligt myndigheten går inget att göra.

Enligt Mats Åkerlind är risken stor att många lämnar branschen innan de ens har börjat.

– Kompetensförsörjningen försämras rejält. Arbetslösheten bland byggnadsarbetare har ökat. Nu vädjar vi till regeringen att se över reglerna.