Hem Fråga Experten Fråga Experten: Hänga tv i taket?

Fråga Experten: Hänga tv i taket?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag bor i en 2:a med betongtak som är 12 cm i tjocklek antar jag. Huset är byggt år 2000. Jag tänktet hänga tv:n i taket för att spara plats. Min fråga är om expanderbolt 8 mm diameter och 60 mm lång ska vara en säker skruv att använda? Vad är mer ska jag tänka på?
/Pola

Förutsatt att betongen är osprucken och att de inte monteras alldeles vid en kant, så tar expanderbult (betongexpander, ankare m.m.) mycket stora dragkrafter. En M8 med ca 30 mm “förankringsdjup” brukar kunna ta 300 kg, och med 40 mm förankring det dubbla (600 kg). Så med expanderbolt 8 mm diameter och 60 mm lång kan du göra en säker upphängning av din TV i taket.

Vill du ha mer exakta uppgifter, så brukar företaget som tillverkar eller säljer bultarna ha montageanvisningar och specifikationer.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group