Hem Fråga Experten Fråga Experten: Missfärgade betongplattor?

Fråga Experten: Missfärgade betongplattor?

Jag undrar om missfärgning av marksten i betong pga lövfällning är vanligt förekommande?
/Cecilia

Det problem du beskriver beror på att löv innehåller pigment, som lätt överförs till ljusa betongytor. Det krävs dock mycket för att ett pigment ska vara beständigt, och det gäller säkert inte det som finns i nedfallna löv. Sådana pigment bryts ned av dagsljus.

Därför känner jag mig övertygad om att missfärgningen inom en inte alltför lång framtid kommer att försvinna. Separat har du också meddelat att missfärgningen inte går bort vid försök med rengöringsmedel, vilket nog beror på att pigmentet trängt in i betongytans porsystem.

Det gör att jag misstänker att plattorna är relativt nya. På äldre ytor täpps porsystemet till av allehanda mindre partiklar, och ytan blir mindre känslig.

Själv kände jag inte till problemet innan du uppmärksammade mig på det, men efter en promenad, till relativt nylagda markbetongplattor i Stockholmstrakten kunde jag konstatera samma sak hänt där. För att undvika det inträffade i framtiden kan det vara bra att sopa undan nedfallna löv.

Arne Hellström