Hem Fråga Experten Fråga Experten: Gjuta villagrund i minusgrader?

Fråga Experten: Gjuta villagrund i minusgrader?

Fråga Tidskriften Betongs experter

Jag undrar om man kan gjuta en villa grund i minusgrader och vid vilken temperatur. Vilka förberedelser är nödvändiga för att få ett bra resultat, måste man armera tätare vi med snabbhärdad betong? Behövs det värme och hur gör man då? Det är 30 cm isolering, 10 cm betong och Alba kantelement.
/Micael

Det finns väl egentligen ingen gräns för hur många minusgrader det kan vara vid gjutning. Men när det går ner mot minus 20 kan det bli problematiskt, trots åtgärder.

Hur känslig gjutningen är för minusgrader beror givetvis på om och hur snabbt betongen kyls ner under de första timmarna och dygnet. Har man möjlighet att gjuta snabbt med isolerad form och högvärdig täckning, kommer betongen bibehålla sin egenvärme samt ge temperaturökning från cementreaktionerna, som i sin tur påskyndar reaktionerna.

När betongen blir kall går således reaktionerna långsammare, och därigenom hållfasthetstillväxten. Detta är egentligen inget problem, möjligtvis att det tar längre tid till glättning, formrivning, mm. Men skulle betongen frysa i tidig ålder, innan den hunnit bli frostsäker (dvs minst ca 5 MPa), är det problematiskt. Tidiga frysskador är permanenta och ger en porös betong med stort hållfasthetstapp (upp mot 80%).

Så vet man med sig att det kommer vara minusgrader vid gjutning och dagarna därefter, bör man planera gjutningen därefter. Det kan handla om att isolera formen, speciellt på utsatta delar (hörnen, tunna delar, osv), samt att få på högvärdig täckning (isolerande) så snabbt som möjligt. Även se till att gjutningen går fort och undvika moment som kyler ner betongen (pumpning, bask m.m.).

Under längre transporten kan betongen tappa en del i temperatur, speciellt om man inte har fulla lass. Gjutningen kan behöva delas upp i etapper så man kan få på täckningen snabbt. Givetvis skall man se till att det inte står snö och is i formen, och man kan behöva värma upp motgjutningar och stålform innan. Det kan också behöva gjuta in värmeslingor på kritiska ställen.

Betongen kan anpassas så den snabbare kommer igång och når 5 MPa, exempelvis “varmbetong”, accelerator, sänkt vct (högre hållklass), och snabbare cement (Bygg, SH m.fl.).

Det finns tillfällen när det är svårt att undvika att betongen fryser i tidig ålder. Exempelvis vid fog-gjutning där betongen/bruket snabbt får samma temperatur som omgivande betong.

Vet man med sig att betongen kommer att frysa innan 5 MPa kan man tillsätta fryspunktnedsättande medel, vilket då doseras i efter önskad fryspunkt (ner mot minus 20 grader). Skulle betongen då komma ner i minusgrader kommer cementtreaktionerna (och hållfasthetstillväxten) avstanna, och så fort värmen kommer tillbaka startar de igen, utan att betongen tar skada.

För att vara på säkra sidan tycker jag inte du skall gjuta plattan när det är kallare än minus 5 grader, och då se till att snabbt lägga på en isolerande täckmatta eller cellplastskivor. Välj då gärna en betong med förhöjd temperatur (varmbetong). Och undvik allt för lös konsistens, då denna betong har högre flytmedelsdos vilket i sig har en retarderande effekt.

När man planerar vilka åtgärder som kan vara aktuella inför en gjutning, finns prognosverktyg för att räkna på betongens temperaturutveckling och hållfasthetstillväxt. Du kan be om hjälp med detta av din betongleverantör, eller så laddar du ner programmet Hett11 eller PPB (båda är gratis) och räkna på det själv.

Ofta har man en temperaturökning i betongen under de första dygnet (av cementreaktionerna), något man kan känna om man lägger handen på betongen. Om så är fallet kan man vara lugn och behöver inte oroa sig för att betongen sedan fryser. Skulle däremot betongen kännas kall kan det ta lång tid att uppnå de ca 5 MPa som krävs för att klara tidig frysning.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group