Hem Hållbarhet Weber blir mer transparenta

Weber blir mer transparenta

Anders Anderberg
Anders Anderberg, marknadsutvecklingschef och hållbarhetskoordinator på Weber.

Weber kan nu redovisa fler steg i produkternas livscykel och dess miljöpåverkan. Syftet är förbättra interna processer och vara transparenta mot marknaden kring företagets miljöpåverkan.

– Med den fakta vi får av EPD:n så blir det enklare att utmana oss själva i vårt förbättringsarbete och hållbarhet blir en integrerad del av vår utvecklings- och förbättringsprocess, säger Anders Anderberg, marknadsutvecklingschef och hållbarhetskoordinator på Weber.

Weber arbetar kontinuerligt med att ta fram tredjepartsverifierade miljövarudeklarationer, EPD:er, för att göra det enklare att välja cementbaserade produkter med hänsyn till klimatavtryck.

I Webers första EPD:er inkluderades livscykelns nivåer A1-A3, A1 handlar om råvaror, A2- är råvarans transport (sträckan) från tillverkningsort till fabrik och A3- avser fabriksdata som elförbrukning på årsbasis, avfall och återvinning. Nu inkluderas även A4 och A5 i EPD:erna vilket innebär transport från vår fabrik till byggarbetsplats, samt installationsprocessen av produkt på arbetsplats.

– Det som tar tid är att ta fram datan, vi behöver vissa enheter som ska räknas om, säger Helene Wallgren som arbetar med att granska EPD:erna på Weber.

Framöver ska EPD:erna även inkludera nivåerna B-D som avser resterande delar av livscykeln som rivning och återvinning