Hem Arkitektur Liljeholmen en utmaning för Reflex

Liljeholmen en utmaning för Reflex

RE: Liljeholmen
Illustration: Citycon/Tomorrow.

Reflex Arkitekters nya projekt RE: Liljeholmen kopplar ihop Liljeholmstorget och Nybohovsbacken med ett nytt inomhusstråk. Genom en överdäckning av tunnelbanespår och parkeringsplatser skapas byggnader för arbete och boende.

– Det här är ett stort och komplext projekt, vilket är vår specialitet. Att däcka över ett brett spårområde samtidigt som tunnelbanan är i drift är en utmaning, säger Anders Nordlund, partner på Reflex och ansvarig arkitekt för uppdraget.

Liljeholmen i Stockholm har en historia av ständigt förändring som nu fortsätter. En ny urban miljö ska växa fram när det öppna tunnelbaneområdet däckas över. Projektet, som fått namnet RE: Liljeholmen, ska göra Liljeholmstorget till en mer inbjudande plats i anslutning till Trekantsjön.

Reflex arbetar främst med projektets kontorsbyggnader men genom överdäckningen skapas även byggnader för lägenheter, handel, hälsa och hotell på en yta som idag inte finns. Samtidigt görs en modernisering och påbyggnad av det som idag är Vårdhuset.

– Vi har gjort flera projekt där kontor ligger ovanpå en central handelsplats, till exempel Spotify på Gallerian och Telia på Mall och Scandinavia, säger Anders Nordlund och fortsätter:

– Vår vision är att skapa en kokande mötesplats med skön söderkänsla vid en av Stockholms bästa kommunikationsnoder.