Hem Design Här är Nackas egna betongsuggor

Här är Nackas egna betongsuggor

Lilla Nucha

Konstnärens Stina Lindholms Lilla Nucha har valts ut att bli Nacka Kommuns egen betongsugga. I juni ställs det första exemplaret ut vid Nackas stadshus.

Formen på Lilla Nucha-suggorna är inspirerad av naturen och de kommer att gjutas upp i vitt, grått och mörkgrått som en illustration av Nackas olika bergarter. Namnet Nucha är latin och betyder nacke, likt bergsnacken vid Järla sjö som sägs ha gett Nacka sitt namn.

Konstnären Stina Lindholm arbetar oftast i betong på Skulpturfabriken AB. Hennes skulpturers form är både experimenterande och utmanande, ofta i kombination med att fylla en praktisk funktion. Lilla Nucha-suggorna kommer att ställas ut på offentliga platser och som trafikhinder runt om i Nacka kommun.

Lilla NuchaJuryns motivering: Lilla Nucha har en form som på olika sätt påverkar betraktaren och låter den egna fantasin stimuleras. Med sina mjuka former och släta yta, i färger som återspeglar Nackas berggrund, kan den föreställa ett litet djur, ett berg eller en slät sten vid vattnet. Nackas egna betongsugga leker med ytterligheterna, den är stabil men svävande, hård men mjuk, matematisk och organisk. Lilla Nucha har en form som kommer att kunna följa Nackas utveckling över tid och återspegla Nackas karaktärsdrag.

Juryn bestod av Hans Peters (C), Lina Olsson, (NL), Peter Zethraeus (M), stadskreatör Fredrika Friberg och stadsarkitekt Nina Åman.