Hem Mixat Kasper Salin-priset till Norra tornen?

Kasper Salin-priset till Norra tornen?

Norra Tornen

Norra tornen i Stockholm är en av fyra kandidater till Kasper Salin-priset 2020. Priset delas ut av Sveriges Arkitekter till ett svenskt nybyggt byggnadsverk varje år sedan 1962.

Juryns motivering:
Sprungna ur komplexa och utmanande förutsättningar bildar Norra tornen ett precist och skulpturalt tillägg till stadens silhuett. Med en styrande detaljplan som utgångspunkt har två resliga byggnader med oväntade former och stark materialitet tagits plats i den framväxande Hagastaden. Här möter Stockholms stenstad Karolinska sjukhuset och den medicinanknutna universitetsmiljön i Solna.

Arkitektur som syftar till att markera en plats eller nod, som blir ett landmärke, påverkar i hög grad sin omgivning. Det medför ett ansvar för både mikroklimatet och den visuella miljön. Norra tornen förvaltar sin roll och utmärker sig genom skickligt bemästrad volymhantering och raffinerad materialbehandling.

De uppbrutna volymerna och fasadens grova gräng bidrar till att minska vindens hastighet och bryta vindströmmar. Betongens frilagda ballast reflekterar ljuset och ger ytan en taktil känsla. Tornen inlemmas i den stockholmska färgskalan genom fasadmaterialets egenart där de små stenarna fångar stadens kulörer i beigegult, brunt och rött.

Trots att de bägge byggnaderna uppförts med alltigenom prefabricerade sandwichelement, präglas de av hög precision i detaljer och materialmöten. Med sitt välbyggda, harmoniskt proportionerade och mångfacetterade uttryck utgör tornen en arkitektur med permanent kvalitet som tål att stå på platsen under lång tid framöver.

Arkitekten bakom Norra tornen är Office for Metropolitan Architecture, OMA och byggherre är Oscar Properties.

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset är Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg, Kulturhusets ombyggnad i Stockholm och Kunskapshuset i Gällivare. Vinnaren presenteras på Arkitekturgalan den 25 mars.